'FIOD doet invallen bij zwartspaarders'

Fiscale opsporingsdienst FIOD doet deze week invallen bij mensen die hun vermogen op buitenlandse bankrekeningen niet hebben opgegeven bij de fiscus.

Dat schrijft NRC dinsdag.

Ook hebben zeventig vermeende zwartspaarders een brief van de Belastingdienst op de mat gekregen. Hierin wordt gevraagd of zij geld voor de fiscus hebben verzwegen. Mensen die de brief hebben gekregen, zijn verplicht die te beantwoorden.

De acties zijn onderdeel van een drie jaar durend project, waarin de opsporingsdienst de transacties van buitenlandse creditcards en andere betaalkaarten in Nederland onder de loep nam. Er werd onder meer gekeken naar opvallend grote betalingen.

Ook adviseurs van mogelijke belastingontduikers worden opgespoord. Naast de Belastingdienst en de FIOD is ook het Openbaar Ministerie bij de actie betrokken.

De fiscus kan de niet betaalde belasting tot twaalf jaar navorderen. Mensen die uit zichzelf opbiechten dat zij stiekem geld op een buitenlandse spaarrekening hebben staan, krijgen een boete van 60 procent van het ontdoken belastingbedrag.

Zwartspaarders die zichzelf niet kenbaar maken en door de fiscus worden ontdekt, moeten een boete van 300 procent van de ontdoken belasting betalen.

Lees meer over:
Tip de redactie