Rechter staat verkoop van duizenden sociale woningen toe

De poging van woningcorporatie Woonbron om de verkoop van bijna vierduizend sociale woningen via de rechter te laten terugdraaien, is mislukt.

Woonbron kreeg ongelijk in het kort geding dat het had aangespannen tegen het Wooninvesteringfonds (WIF).

Het Wooninvesteringsfonds verkocht de woningen voor in totaal 365 miljoen euro aan de Britse vermogensbeheerder Round Hill Capital.

Woonbron, een van de bij het WIF aangesloten woningcorporaties, vindt de opbrengst van de deal te laag. Zeker aangezien de woningmarkt nu weer aantrekt.

In de rechtszaak tegen het WIF eiste Woonbron dat het WIF de verkoop terugdraait, waarbij de corporatie betoogde dat de deal met Round Hill Capital niet rechtsgeldig is. Dit omdat de algemene ledenvergadering er niet over is geraadpleegd.

Rechtsgeldig

Maar volgens de voorzieningenrechter in Utrecht was het niet nodig om de ledenvergadering bij het besluit te betrekken en is dat besluit wel degelijk rechtsgeldig.

Het WIF is in 2005 opgericht om vastgoed op te kopen van noodlijdende woningcorporaties. De organisatie wil de woningen verkopen omdat het nu zelf dringend om nieuw kapitaal verlegen zit.

Woonbron heeft nog geen beslissing genomen over een eventueel hoger beroep. De corporatie wil het vonnis eerst nader bestuderen, zegt een woordvoerder.

Lees meer over:
Tip de redactie