Prijs miljoenenwoning harder gestegen dan gemiddeld

De prijs van miljoenenwoningen is voor het eerst sinds de crisis harder gestegen dan de gemiddelde woningprijs.

Dat meldt onderzoeksbureau Calcasa woensdag. Het bureau is gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed.

Koophuizen in de categorie van 1 miljoen euro en hoger zijn vorig jaar 4,6 procent meer waard geworden. De gemiddelde woningprijs steeg in dezelfde periode met 3 procent.

Een gemiddeld huis in het miljoenensegment is nu bijna 1,3 miljoen euro waard. Een vierkante meter in zo’n woning kost 4.025 euro.

Piek

Het is de eerste prijsstijging van miljoenenwoningen sinds het derde kwartaal van 2008, toen de woningmarkt een piek bereikte.

Maar de gemiddelde waarde van deze categorie koophuizen is nu nog niet terug op het niveau van toen, zegt Calcasa tegen NU.nl. In 2008 kostten miljoenenwoningen gemiddeld nog bijna 1,43 miljoen euro.

Groot-Amsterdam

In de regio Groot-Amsterdam is de waarde van miljoenenwoningen met 8,6 procent het hardst gestegen. Onder meer Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Purmerend en Uithoorn vallen in deze COROP-regio.

Onderzoeksinstellingen gebruiken deze indeling in veertig regio's voor het presenteren van statistische gegevens.

Op de tweede plek volgt agglomeratie Haarlem waar vergelijkbare woningen 6,3 procent duurder zijn geworden. Agglomeratie ’s-Gravenhage volgt met een stijging van 4,7 procent. Dit is ook de duurste regio met een gemiddelde prijs van afgerond 1,4 miljoen euro.

In Zuidoost-Noord-Brabant was de prijsstijging het kleinst met een percentage van 1,7 procent.

Museumkwartier

Vorig jaar waren er in Nederland in totaal 32.000 miljoenenwoningen. Dat zijn er 14,1 procent meer dan in 2013. Toen waren er nog 28.000.

De buurten met de meeste miljoenenwoningen zijn te vinden in Amsterdam, De Bilt en Blaricum. In het Amsterdamse Museumkwartier staan meer dan negenhonderd woningen met een waarde van minstens 1 miljoen euro.

Aerdenhout-Zuid

De buurt waar relatief de meeste miljoenenwoningen staan, is Aerdenhout-Zuid in Bloemendaal. Maar liefst 98 procent van de huizen in die buurt kosten minstens 1 miljoen euro. De Wassenaarse buurt De Kievit staat met 95 procent op de tweede plek.

Volgens Calcasa is de Konijnenlaan in Wassenaar de duurste straat van Nederland. De huizen in deze straat zijn 2,28 miljoen euro waard. Huizen aan De Bloemcamplaan in dezelfde gemeente hebben een prijskaartje van gemiddeld 1,48 miljoen euro.

Prijzen duurdere woningen stijgen relatief hard | Wassenaar stoot Blaricum van de troon met duurste woningen

Lees meer over:
Tip de redactie