'Deel pensioen moet ineens uitgekeerd kunnen worden'

Nederlanders moeten een deel van hun pensioenvermogen op het moment van pensionering in een keer uitgekeerd kunnen krijgen als zij dat willen.

Dat stelt de Pensioenfederatie dinsdag.

Volgens de koepelorganisatie hebben veel Nederlanders behoefte aan de mogelijkheid een deel van hun oudedagsvoorziening voor andere doeleinden te gebruiken.

De eenmalige uitkering zou volgens de Pensioenfederatie moeten plaatsvinden via dezelfde systematiek als de al bestaande hoog-laagconstructie. Hierbij krijgen gepensioneerden in de eerste jaren een hoger bedrag en daarna wat lager.

Er bestaan al verschillende mogelijkheden om het pensioen af te stemmen op persoonlijke voorkeuren. Naast de hoog-laagconstructie kunnen mensen bijvoorbeeld kiezen voor het omruilen van het nabestaandenpensioen voor een hoger ouderdomspensioen, of andersom. Ook kunnen mensen eerder of later met pensioen, of met deeltijdpensioen.

De mogelijkheid om het pensioengeld voor andere zaken te gebruiken, moet er echter niet al tijdens de opbouwfase komen. Pas op de pensioendatum kunnen deelnemers goed inschatten hoe zij er financieel voor staan, aldus de organisatie.

Lees meer over:
Tip de redactie