Aantal verkochte woningen trekt in februari iets aan

Het aantal verkochte woningen trekt in februari weer iets aan. Afgelopen maand werden er 11.697 woningen verkocht, een stijging van 16,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt dinsdag uit gegevens van het Kadaster.

Het aantal verkochte woningen van afgelopen maand past in de opwaartse trend van de afgelopen twee jaar, sommige uitschieters daargelaten.

Er werden een stuk meer (23,9 procent) woningen verkocht dan in januari. In die maand werden uitzonderlijk weinig huizen aangeschaft omdat er voor het eerst geen gebruik kon worden gemaakt van de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling.

Die maatregel zorgde ervoor dat in december 2014 een recordaantal (25.256) woningen werd verkocht.

Woningtypen

De stijging in februari is te zien bij alle woningtypen. Bij de twee-onder-een-kapwoningen is de stijging met 17,5 procent meer verkochte woningen vergeleken met vorig jaar het hoogst. De kleinste stijging is te zien bij de appartementen met 9,5 procent. Ook ten opzichte van januari dit jaar stijgt de verkoop van alle soorten woningen.

In vrijwel alle provincies steeg het aantal verkochte woningen. Limburg was daarop de uitzondering met een daling van 4,9 procent. De stijging was het grootst in Drenthe met 26,8 procent.

Het aantal geregistreerde hypotheken steeg vorige maand met 15,7 procent ten opzichte van februari 2014 van 14.890 naar 17.229.

Crisis

Er is in februari weliswaar een stijgende lijn waarneembaar, maar het niveau van voor de crisis is nog niet bereikt. In februari 2008, ten tijde van het hoogtepunt van de woningmarkt, werden ruim 15.000 woningen verkocht. 

Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Dat gebeurt op het moment van eigendomsoverdracht.

Tip de redactie