'Meer flexwerkers kunnen makkelijker hypotheek krijgen'

Meer mensen met een tijdelijk arbeidscontract kunnen met een zogenoemde perspectiefverklaring kans maken op een hypotheek. Binnenkort kunnen ook flexwerkers van de uitzendbureaus Yacht en Tempo Team zo’n verklaring krijgen.

Dat melden initiatiefnemers Obvion Hypotheken, Vereniging Eigen Huis (VEH) en Randstad dinsdag.

De perspectiefverklaring is bedoeld voor huizenkopers die vanwege hun tijdelijke contract geen werkgeversverklaring kunnen krijgen. Met deze nieuwe verklaring zouden ze makkelijker een hypotheek moeten krijgen bij Obvion.

Bij een perspectiefverklaring zijn de vooruitzichten van een carrière bepalend en niet alleen het arbeidsverleden en de verwachte inkomenszekerheid van een vast contract.

Een werkgever kijkt voor een perspectiefverklaring naar het opleidingsniveau, de werkervaring, de vaardigheden, het functieniveau, flexibiliteit en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Proef

De betrokken partijen hebben de perspectiefverklaring een jaar lang getest onder tienduizend flexmedewerkers van Randstad. Het ging om medewerkers die minstens een jaar aan het werk waren voor het uitzendconcern.

In een paar maanden tijd ontvingen de initiatiefnemers ruim vierhonderd aanvragen. De organisaties zeggen daarmee in "een grote behoefte" te voorzien.

Medewerkers met een flexibel arbeidscontract kunnen vaak moeilijk of zelfs helemaal niet aan een hypotheek komen. Werkenden met een tijdelijk contract en zzp'ers moeten nu aantonen dat ze minimaal drie jaar een redelijk stabiel inkomen hebben gehad.

Ouderwets

Volgens de organisaties vinden banken een werkgeversverklaring en de verwachte inkomenszekerheid nog steeds belangrijk.

"Die benadering strookt niet met de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Momenteel worden er niet veel vaste contracten afgesloten. Tijdelijke contracten komen steeds vaker voor", stelt directeur Innovatie Alje Kuiper van Randstad Nederland.

"De hypotheekbranche is nog ouderwets. Banken werken al sinds jaar en dag volgens dezelfde principes. Terwijl de samenleving continu verandert", zegt marketingmanager Cynthia Tulp van Obvion Hypotheken.

Begin vorig jaar gaf de Autoriteit Financiële Markten (AFM) banken meer ruimte bij het verstrekken van hypotheekleningen aan kopers zonder vast contract. Eerder zag de toezichthouder strenger toe op de regels, om te voorkomen dat banken en huizenkopers te veel risico's zouden nemen.

Gekocht

Obvion heeft beloofd hypotheken te verstrekken aan flexwerkers van Randstad met een perspectiefverklaring. Het uitzendbureau spreekt in zo'n verklaring de verwachting uit dat de medewerker in de toekomst ten minste zijn huidige inkomen zal verdienen.

Inmiddels hebben negentig deelnemers een dergelijke verklaring gekregen. De eerste huizen zijn er al mee gekocht. Randstad vindt de resultaten goed genoeg om verder te gaan met het initiatief. Yacht en Tempo Team zijn overigens ook onderdeel van de Randstad Groep.

Belangenvereniging VEH zei ruim een jaar geleden te hopen dat andere hypotheekverstrekkers iets vergelijkbaars zouden doen. Maar dit is tot nu toe nog niet gebeurd.

Tijd

Uit de proef bleek verder dat een verklaring voor drie maanden een te korte geldigheidsduur heeft. Daarom is de geldigheid verlengd naar een jaar. Zo hebben deelnemers meer tijd om een huis te zoeken.

Bijna 75 procent van de respondenten ziet de verklaring als een goede ontwikkeling. Ruim 60 procent verwacht in de toekomst meer kans te maken op een hypotheek.

Proef helpt flexwerker aan hypotheek

Tip de redactie