Huur vrijesectorwoning stijgt licht

De gemiddelde huurprijs van vrijesectorwoningen is in het derde kwartaal met 1,5 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal.

Dat blijkt uit data van Pararius.nl, een platform voor vraag en aanbod van huurwoningen in Nederland.

De gemiddelde huur per vierkante meter per maand ligt in het derde kwartaal op 12,61 euro. In Noord-Holland betalen huurders met 16,56 euro het meest per vierkante meter. Drenthe is met 7,86 euro per vierkante meter het goedkoopst.

In Amsterdam bleef de gemiddelde huurprijs, 19,31 euro per vierkante meter, gelijk aan het voorgaande kwartaal. In Den Haag en Rotterdam stegen de huren het meest, respectievelijk 3,3 en 2,9 procent.

Huurprijzen van eengezinswoningen en appartementen stegen 1,2 procent. De huur van vrijstaande woningen is 2,1 procent gezakt in vergelijking met het tweede kwartaal.

De huurprijzen van vrijesectorwoningen waren al vijf jaar stabiel, maar Pararius verwacht dat de huur verder zal stijgen als gevolg van schaarste en een eventuele wetswijziging.

Wetgeving

"De kans bestaat dat er nieuwe wetgeving komt die ervoor zorgt dat makelaars die woningen verhuren geen courtage meer mogen berekenen aan huurders maar alleen aan verhuurders."

"Deze verhuurders zullen hun hogere kosten doorberekenen in de maandhuur, waardoor huurders met tot wel 8 procent hogere huurprijzen geconfronteerd kunnen worden", aldus Jasper de Groot, directeur Pararius.

Een huurder betaalt nu eenmalig gemiddeld acht procent courtage.

Vrije sector

Voor het vierde kwartaal op rij worden er minder woningen te huur gezet dan dat er woningen verhuurd werden. Gemiddeld staat een woning 89 dagen te huur.

Woningen uit de vrije sector hebben een huur boven de liberalisatiegrens van 699,48 euro. Voor deze huurwoningen geldt niet de jaarlijkse inkomensafhankelijke huurverhoging.

Amsterdamse huurwoning nog nooit zo duur

Lees meer over:
Tip de redactie