'Schrap leeftijdsgrens schenkingsregeling'

Het kabinet zou de leeftijdsgrens voor het belastingvrij schenken aan kinderen definitief moeten loslaten.

Dat stelt brancheorganisatie voor woonwinkels INretail maandag tegenover vakwebsite Vastgoedactueel.

Volgend jaar mogen ouders alleen belastingvrij aan hun kinderen schenken, als de ontvangers jonger dan veertig jaar zijn. Vanaf dan geldt ook weer een maximumbedrag van ruim 52.000 euro.

Dit jaar geldt die leeftijdsgrens nog niet. Ouders en derden kunnen nu nog maximaal een ton overmaken voor het aflossen van een hypotheek of een verbouwing, ongeacht de leeftijd van de kinderen.

Regels rondom belastingvrije schenkingen zijn in oktober 2013 tijdelijk verruimd. Ontvangers hoeven niet meer tussen de achttien en veertig jaar te zijn. Verder is het maximumbedrag verdubbeld naar een ton. 

Ook hoeft het niet langer te gaan om een gift van een ouder aan een kind. In 2015 geldt de oude regeling weer.

Maximaal effect

"Het kabinet moet die leeftijdsgrens loslaten. Dat creëert maximaal effect van de regeling voor de economie", zegt voorzitter Jan Meerman van INretail.

Zo'n 40 procent van de hypotheken die onder water staan, zou van huizenbezitters boven de veertig zijn. Een hypotheek staat onder water als de waarde van de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.

Dure levensfase

"Deze consumenten kunnen niet profiteren van deze regeling, terwijl ze qua gezinssituatie vaak in een dure levensfase verkeren. Daardoor ontbreken vaak de financiële middelen om te kunnen investeren in onder meer het eigen huis", vindt Meerman.

Bovendien zou niet alleen de woningmarkt van de verruimde regeling profiteren, maar bijvoorbeeld ook verkopers van keukens en vloeren.

'Belastingvrij schenken geen heilige graal'

Tip de redactie