Schuldenaren vaker onder bestaansminimum

Laatste update:  10 april 2012 09:53 info

DEN HAAG - Mensen met schulden komen door een opeenstapeling van incasso's steeds vaker onder het bestaansminimum terecht.

Foto:  Thinkstock

Daarvan is sprake als iemand minder te besteden heeft dan 90 procent van een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat dinsdag is gepresenteerd (pdf).

Zorgverzekeraars, verhuurders en de fiscus weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze bij iemand proberen te innen. Mede daardoor gaan schuldeisers vaak verder dan wettelijk is toegestaan. Gerechtsdeurwaarders willen dan ook dat er beter toezicht komt op de manier waarop schuldeisers bedragen innen.

De regels rond het innen van schulden zijn volgens de gerechtsdeurwaarders te ingewikkeld. Ook zouden schuldeisers door het gebrek aan controle vaak veel verder gaan dan wettelijk is toegestaan.

Schuldeisers weten volgens de gerechtsdeurwaarders vaak niet van elkaar wat zij doen. Daardoor kan iemands rekening door meerdere schuldeisers tegelijk worden leeggehaald.

Bijstandnorm

Het percentage van 90 procent van de bijstandnorm, de zogenoemde beslagvrije voet, is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen.

Het is volgens de beroepsorganisatie voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre incassobevoegdheden van schuldeisers ervoor zorgen dat mensen onder die norm terechtkomen.

De KBvG liet 2 weken geleden nog weten blij te zijn met een nieuwe wettelijke regeling die de doorberekening van vaak hoge incassokosten aan banden legt voor mensen met schulden.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Prinsjesdag

Ruim zeven op de tien huishoudens gaan er in koopkracht op vooruit.

Lees verder op NUgeld.nl
Banner NUjournaal Zakelijk

Nibud

Niet-werkenden krijgen het volgend jaar financieel gezien zwaarder dan in 2014.

Lees verder op NUgeld.nl

Woningmarkt

'Pas op met nieuwbouw, door vergrijzing komen over tien tot twintig jaar veel woningen vrij.'

Lees verder op NUgeld.nl

Schenken

Verlenging van verruimde schenkingsvrijstelling kan in deze markt verstorend werken.

Lees verder op NUgeld.nl

WOZ

Gemiddelde WOZ-waarde 5 procent gedaald.

Lees verder op NUgeld.nl