Schuldenaren vaker onder bestaansminimum

Laatste update:  10 april 2012 09:53 info

DEN HAAG - Mensen met schulden komen door een opeenstapeling van incasso's steeds vaker onder het bestaansminimum terecht.

Foto:  Thinkstock

Daarvan is sprake als iemand minder te besteden heeft dan 90 procent van een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat dinsdag is gepresenteerd (pdf).

Zorgverzekeraars, verhuurders en de fiscus weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze bij iemand proberen te innen. Mede daardoor gaan schuldeisers vaak verder dan wettelijk is toegestaan. Gerechtsdeurwaarders willen dan ook dat er beter toezicht komt op de manier waarop schuldeisers bedragen innen.

De regels rond het innen van schulden zijn volgens de gerechtsdeurwaarders te ingewikkeld. Ook zouden schuldeisers door het gebrek aan controle vaak veel verder gaan dan wettelijk is toegestaan.

Schuldeisers weten volgens de gerechtsdeurwaarders vaak niet van elkaar wat zij doen. Daardoor kan iemands rekening door meerdere schuldeisers tegelijk worden leeggehaald.

Bijstandnorm

Het percentage van 90 procent van de bijstandnorm, de zogenoemde beslagvrije voet, is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen.

Het is volgens de beroepsorganisatie voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre incassobevoegdheden van schuldeisers ervoor zorgen dat mensen onder die norm terechtkomen.

De KBvG liet 2 weken geleden nog weten blij te zijn met een nieuwe wettelijke regeling die de doorberekening van vaak hoge incassokosten aan banden legt voor mensen met schulden.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Woningmarkt

Woningmarkt toont in 2014 een flink herstel, maar wat gaat de markt doen in 2015 als diverse steunmaatregelen beëindigd zijn?

Lees verder op NUgeld.nl
Banner NUjournaal Zakelijk

Huizenprijzen

Huizenprijzen zijn in derde kwartaal 3,9 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar daalden 0,3 procent in vergelijking met vorig kwartaal.

Lees verder op NUgeld.nl

Schenking

Mensen die hun verbouwing willen financieren met een belastingvrije schenking, kunnen volgens notarissen nog in 2016 hun huis kopen.

Lees verder op NUgeld.nl

Testament

Vijf redenen om een testament op te stellen.

Lees verder op NUgeld.nl

Hypotheekrente

Gemiddelde hypotheekrente voor tien en twintig jaar zijn dit jaar 0,8 procentpunt gedaald.

Lees verder op NUgeld.nl