Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 oktober 2013 11:34
14 oktober 2013 07:54

Nederlands 3d-succes dendert door

De Amsterdamse startup 3D Hubs is op dit moment het grootste wereldwijde netwerk van 3d-printers en -makers. Wat maakt 3d-printen zo succesvol in Nederland? 

3D Hubs maakt het voor eigenaars van een 3d-printer mogelijk om voor mensen zonder zo'n apparaat ontwerpen te printen. Zo verdienen de eigenaars wat geld, en heeft de maker veel sneller toegang tot zijn ontwerp.

Naast 3D Hubs zijn in korte tijd twee andere Nederlandse startups in de 3d-wereld begonnen. Zo laat Zazzy uit Amsterdam iedereen zijn eigen sieraden printen en is het Utrechtse 3D Plaza een online marktplaats voor 3d-ontwerpen, gelijkend aan pionier Shapeways, maar dan met focus op een webshop. Van een kleine wildgroei is dus wel sprake.

3D Hubs heeft echter maar één grote concurrent, het Amerikaanse Makexyz. De Amsterdamse startup is naar eigen zeggen de competitie voorbij, met een netwerk van meer dan 1.200 3d-printers over de wereld. 

Onlangs ontving 3D Hubs ook nog een investering van het Britse Balderton Capital en vier Nederlandse private investeerders. NUzakelijk vroeg mede-oprichter Bram de Zwart wat 3d-printen toch zo succesvol maakt in Nederland. 

Hoe verklaar je de 'wildgroei' van 3d-print startups en 3d-initiatieven in Nederland?

"De Finse ontwerper Janne Kyttanen begon in 2000 het Amsterdamse bedrijf Freedom Of Creation en werd wereldwijd bekend met zijn designs voor 3d-geprinte consumentenproducten, waaronder verlichting, sieraden en iPhone-hoesjes. Ik denk dat dit veel mensen in Nederland geïnspireerd heeft om voorbij de prototypes te kijken."

Wat maakt Nederland volgens jou het 3d-printland bij uitstek?

"Dat hebben we te danken aan een elkaar versterkend ecosysteem van succesverhalen zoals Ultimaker en Shapeways, een groot aantal 3d-print startups, onderzoek bij universiteiten en TNO en media die het goed oppikken. Ik ben regelmatig op conferenties in het buitenland en daar wordt Nederland ook echt geroemd voor alle activiteit op het 3d-print vlak."

Hoe gaat de 3d-printmarkt er voor jullie uitzien over vijf jaar?

"Een steeds breder scala van producten zal door middel van 3d-printers geproduceerd kunnen worden en de grote consumentenmerken zullen het hun klanten mogelijk gaan maken om zelf ontwerpen te personaliseren. Dankzij ons netwerk kunnen deze ontwerpen ook lokaal geproduceerd en gerecycled worden.  

Ook is de grote diversiteit van 3d-printers op het gebied van materialen, formaat, en precisie van belang voor ons. Zelfs met zo'n apparaat thuis wil je dan nog steeds op andere 3d-printers in de buurt producten maken."

Door: NUzakelijk/Lorenz van Gool

Eerdere berichten

Facebook voor rijkelui

Het sociale netwerk Netropolitan richt zich enkel op rijkelui. De kosten om je aan te melden: 9000 dollar.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Overstappen

Apple heeft een site opgezet voor het overstappen van Android naar de iPhone 6. Het is voor het eerst dat het bedrijf zoiets doet.

Lees verder

Tim Cook

De Amerikaanse talkshowhost Charlie Rose heeft met Tim Cook gesproken over de iPhone 6, Steve Jobs, iCloud en de veranderingen bij het bedrijf. Dit zijn de belangrijkste quotes.

Bekijk de leukste quotes