Gepubliceerd: 
Laatste update: 
8 februari 2013 17:18
8 februari 2013 17:23

Extreem slecht jaar voor Nederlandse pc-markt

AMSTERDAM - De Nederlandse pc-markt is in 2012 voor het tweede jaar op rij fors gekrompen. Het aantal verscheepte computers nam met 10,9 procent af.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner die in handen zijn van NU.nl.

In totaal verscheepten de fabrikanten ruim 2,7 miljoen pc’s naar de Nederlandse winkels. In 2011 waren dat er nog 3,1 miljoen en in 2010 zelfs bijna 3,5 miljoen.

Deze daling vindt plaats ondanks de komst van ultrabooks, extra dunne en snelle laptops, en de lancering van Windows 8. Wereldwijd is dezelfde trend te zien, maar gaat het een stuk minder hard dan in Nederland.

In 2012 nam het totaal aantal verscheepte pc's af met 3,5 procent. Dat was de eerste daling in jaren.

Windows 8

Zoals gezegd heeft Windows 8 niet voor een opleving gezorgd op de Nederlandse pc-markt. In het vierde kwartaal kelderde het aantal verscheepte exemplaren dan ook met ruim 20 procent in  vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ook het derde kwartaal was al dramatisch. Toen werden er 33 procent minder computers naar Nederland verscheept terwijl dan normaal de voorraden voor de feestdagen worden aangevuld. Het verlies is in het vierde kwartaal dus niet goedgemaakt.

De pc-verkopen lopen al tijden terug door onder meer de opkomst van tablets. Ook de crisis zou de markt geen goed doen.

Marktleider

HP blijft in Nederland marktleider gevolgd door Acer. Dell staat op plek drie en Asus en Lenovo maken de top vijf compleet. Laatstgenoemde wist in het vierde kwartaal van 2012 wel als enige te groeien, met bijna 40 procent.

HP, Dell en Asus zagen het aantal verscheepte pc’s afnemen met ongeveer 30 procent terwijl Acer ruim 20 procent minder computers naar de winkels bracht.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Eerder

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder

Beste apps

Dit keer een nadruk op simpele fotografie in ons overzicht van beste apps van de week, maar ook Koken met Aanbiedingen en simpeler scannen dan ooit.

Bekijk de apps

Popcorn Time

Popcorn Time is binnen een korte tijd enorm populair geworden. Vijf vragen over de berichte streamingdienst voor films en series.

Lees meer

Hands-on LG G3

Het nieuwe toestel van LG, de G3, heeft een groot scherm met hogere resolutie, een bijzondere camera en vernieuwde software. NUtech.nl kreeg het toestel alvast kort in handen.

Lees meer