Gepubliceerd: 
Laatste update: 
18 december 2012 13:48
18 december 2012 14:50

Samsung wil iPhones en iPads niet meer verbieden

AMSTERDAM - Samsung eist in Europa geen verkoopverbod meer tegen Apple-producten. Ook in Nederland wil de fabrikant de iPhone en iPad niet meer verbieden.

Foto:  ANP

Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf desgevraagd in een verklaring aan NU.nl laten weten.

Het zou gaan om rechtszaken in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Nederland.

In eerste instantie leek Samsung alle rechtszaken stop te zetten, maar het bedrijf eist alleen geen verkoopverbod meer. Samsung is nog wel uit op eventuele schadevergoedingen.

"Samsung gelooft sterk dat het beter is als bedrijven op de markt met elkaar concurreren in plaats van in de rechtbank. We hebben besloten onze Europese verzoeken tot verkoopverboden op basis van onze standaard essentiële patenten in te trekken om de keuze voor consumenten te beschermen", aldus het bedrijf.

Misbruik

Er loopt in Europa een onderzoek naar Samsung vanwege vermeend misbruik van standaard essentiële patenten. Deze patenten zijn ooit tot standaard benoemd omdat ze voor concurrenten moeilijk te omzeilen zijn.

De bedrijven die deze patenten in handen hebben moeten ze op een eerlijke manier en tegen een redelijke prijs aanbieden.

Of het intrekken van alle aanklachten een soort schikking met Apple betekent, is niet bekend. Beide bedrijven hebben elkaar in verschillende landen aangeklaagd. NU.nl heeft Apple Nederland om een reactie gevraagd.

Nederland

In Nederland werd eerder bepaald dat Apple een schadevergoeding moet betalen vanwege patentschending in iPhones en iPads. Apple verloor bovendien een zaak van Samsung over patenten rond touchscreens.

Samsung verloor zelf ook zaken in Nederland. Zo werd in 2011 al bekend dat de Galaxy S, S II en Ace softwarepatenten geschonden hebben. Onlangs werden daar oudere Galaxy-toestellen aan toegevoegd.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Nieuwe iPads

De iPad Air 2 is de dunste tablet ooit en wordt vergezeld door de iPad Mini 3 die eigenlijk nauwelijks een update te noemen is. NU.nl kon de nieuwe iPads al uitproberen.

Bekijk de eerste indruk