Gepubliceerd: 
Laatste update: 
18 december 2012 13:48
18 december 2012 14:50

Samsung wil iPhones en iPads niet meer verbieden

AMSTERDAM - Samsung eist in Europa geen verkoopverbod meer tegen Apple-producten. Ook in Nederland wil de fabrikant de iPhone en iPad niet meer verbieden.

Foto:  ANP

Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf desgevraagd in een verklaring aan NU.nl laten weten.

Het zou gaan om rechtszaken in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Nederland.

In eerste instantie leek Samsung alle rechtszaken stop te zetten, maar het bedrijf eist alleen geen verkoopverbod meer. Samsung is nog wel uit op eventuele schadevergoedingen.

"Samsung gelooft sterk dat het beter is als bedrijven op de markt met elkaar concurreren in plaats van in de rechtbank. We hebben besloten onze Europese verzoeken tot verkoopverboden op basis van onze standaard essentiële patenten in te trekken om de keuze voor consumenten te beschermen", aldus het bedrijf.

Misbruik

Er loopt in Europa een onderzoek naar Samsung vanwege vermeend misbruik van standaard essentiële patenten. Deze patenten zijn ooit tot standaard benoemd omdat ze voor concurrenten moeilijk te omzeilen zijn.

De bedrijven die deze patenten in handen hebben moeten ze op een eerlijke manier en tegen een redelijke prijs aanbieden.

Of het intrekken van alle aanklachten een soort schikking met Apple betekent, is niet bekend. Beide bedrijven hebben elkaar in verschillende landen aangeklaagd. NU.nl heeft Apple Nederland om een reactie gevraagd.

Nederland

In Nederland werd eerder bepaald dat Apple een schadevergoeding moet betalen vanwege patentschending in iPhones en iPads. Apple verloor bovendien een zaak van Samsung over patenten rond touchscreens.

Samsung verloor zelf ook zaken in Nederland. Zo werd in 2011 al bekend dat de Galaxy S, S II en Ace softwarepatenten geschonden hebben. Onlangs werden daar oudere Galaxy-toestellen aan toegevoegd.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder

Beste apps

Dit keer een nadruk op simpele fotografie in ons overzicht van beste apps van de week, maar ook Koken met Aanbiedingen en simpeler scannen dan ooit.

Bekijk de apps

Popcorn Time

Popcorn Time is binnen een korte tijd enorm populair geworden. Vijf vragen over de berichte streamingdienst voor films en series.

Lees meer

Hands-on LG G3

Het nieuwe toestel van LG, de G3, heeft een groot scherm met hogere resolutie, een bijzondere camera en vernieuwde software. NUtech.nl kreeg het toestel alvast kort in handen.

Lees meer