Gepubliceerd: 
Laatste update: 
15 december 2012 10:25
15 december 2012 11:35

'Nog steeds misstanden in Samsung-fabriek China'

AMSTERDAM - In een Samsung-fabriek in China werken nog steeds kinderen onder de 16 jaar en wordt personeel ertoe gedwongen overuren te werken.

Foto:  ANP

Dat claimt waakhond China Labor Watch (CLW) vrijdagnacht (Nederlandse tijd) in een rapport. Samsung ontkent dat er minderjarigen in de fabriek hebben gewerkt.

Bij een inspectie zouden volgens CLW twee 15-jarigen en een 14-jarig meisje zijn aangetroffen in de fabriek. Onlangs zei Samsung na een eigen inspectie nog dat het bedrijf geen minderjarigen had gevonden in de fabriek.

De arbeiders in de fabriek in Guizhou, waar zo'n 11.000 telefoons per dag worden gemaakt, werken van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds. Maar als dan het werk nog niet af is, dwingt de bedrijfsleiding de arbeiders om door te werken, zo schrijft CLW.

Ventilatie

In de drukste maanden van het jaar zouden werknemers dan tot 150 uur per maand extra werken. Ook zouden ze dan soms geen enkele vrije dag per week krijgen.

Volgens CLW zit het ook met de ventilatie in de fabriek niet goed. Bovendien zou in de hele fabriek met 1100 medewerkers maar één brandblusser en geen enkele EHBO-doos aanwezig zijn.

Ontkenning

In een reactie schrijft Samsung dat de eigen fabrieken van het bedrijf 'wereldklasse' werkomstandigheden bieden. Voor het kleine deel externe fabrieken, zoals die in Guizhou, wordt hard gewerkt aan een verbetering van de situatie.

Het bedrijf ontkent dat er minderjarigen hebben gewerkt in de fabriek. Tijdens een gesprek in de fabriek, waarbij CLW aanwezig was, zou zijn geverifiëerd dat een van de drie meisjes waar CLW over schrijft ouder dan 18 jaar was. Ook de legitimatiebewijzen van de twee andere werknemers zouden zijn gecontroleerd toen ze werden aangenomen.

Samsung zegt te werken aan extra maatregelen om neppe identiteitsbewijzen te vinden. Alle fabrieken in China worden constant in de gaten gehouden, aldus het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder

Beste apps

Dit keer een nadruk op simpele fotografie in ons overzicht van beste apps van de week, maar ook Koken met Aanbiedingen en simpeler scannen dan ooit.

Bekijk de apps

Popcorn Time

Popcorn Time is binnen een korte tijd enorm populair geworden. Vijf vragen over de berichte streamingdienst voor films en series.

Lees meer

Hands-on LG G3

Het nieuwe toestel van LG, de G3, heeft een groot scherm met hogere resolutie, een bijzondere camera en vernieuwde software. NUtech.nl kreeg het toestel alvast kort in handen.

Lees meer