Gepubliceerd: 
Laatste update: 
14 december 2012 17:16
14 december 2012 17:31

Apple lanceert iPhone 5 in China

PEKING - Apple heeft vrijdag de iPhone 5 gelanceerd in China. 

Foto:  AFP

De nieuwste smartphone van de technologiegigant moet ervoor zorgen dat het marktaandeel weet terug te winnen, want het almachtige concern verliest nu terrein in de cruciale Chinese markt.

Nog belangrijker is echter een akkoord met het grootste telecombedrijf van China: China Mobile.

Vorige week bleek uit een rapport van marktonderzoeker IDC dat Apple's positie op de Chinese smartphonemarkt in het derde kwartaal twee plekken omlaag is gegaan naar de zesde plaats.

Aansluitingen

De Chinese markt telde vorig jaar 290 miljoen aansluitingen en dat aantal zal dit jaar naar verwachting verdubbelen. China is de op een na grootste markt voor Apple. Ongeveer 15 procent van de omzet komt er vandaan.

Veel van het succes van Apple in China hangt ervan af of het concern een akkoord kan sluiten met de grootste mobiele provider van het land: China Mobile.

De iPhone wordt nu verkocht via Apple's eigen winkels en via China Unicom en China Telecom. Deze twee spelers hebben echter minder dan de helft van het aantal gebruikers van China Mobile.

Samenwerking

De twee onderhandelen nu al 4 jaar over een samenwerking. ''China Mobile en Apple moeten nog veel zaken oplossen, zoals het businessmodel, de voorwaarden en de verdeling van de omzet, maar ik denk dat we er uiteindelijk uitkomen'', zei topman Li Yue van China Mobile eerder deze week tegen Chinese media. Apple weigerde commentaar.

''Apple's marktaandeel is afgenomen vanwege de transitie van de iPhone 4S naar de iPhone 5. Hun marktaandeel zal herstellen (met de iPhone 5), maar als je China Mobile niet hebt zijn grote toenames in marktaandeel heel moeilijk'', zei analist Huang Leping van Nomura in Hongkong.

Door: ANP

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Facebook voor rijkelui

Het sociale netwerk Netropolitan richt zich enkel op rijkelui. De kosten om je aan te melden: 9000 dollar.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Overstappen

Apple heeft een site opgezet voor het overstappen van Android naar de iPhone 6. Het is voor het eerst dat het bedrijf zoiets doet.

Lees verder

Tim Cook

De Amerikaanse talkshowhost Charlie Rose heeft met Tim Cook gesproken over de iPhone 6, Steve Jobs, iCloud en de veranderingen bij het bedrijf. Dit zijn de belangrijkste quotes.

Bekijk de leukste quotes