Gepubliceerd: 
Laatste update: 
14 december 2012 17:16
14 december 2012 17:31

Apple lanceert iPhone 5 in China

PEKING - Apple heeft vrijdag de iPhone 5 gelanceerd in China. 

Foto:  AFP

De nieuwste smartphone van de technologiegigant moet ervoor zorgen dat het marktaandeel weet terug te winnen, want het almachtige concern verliest nu terrein in de cruciale Chinese markt.

Nog belangrijker is echter een akkoord met het grootste telecombedrijf van China: China Mobile.

Vorige week bleek uit een rapport van marktonderzoeker IDC dat Apple's positie op de Chinese smartphonemarkt in het derde kwartaal twee plekken omlaag is gegaan naar de zesde plaats.

Aansluitingen

De Chinese markt telde vorig jaar 290 miljoen aansluitingen en dat aantal zal dit jaar naar verwachting verdubbelen. China is de op een na grootste markt voor Apple. Ongeveer 15 procent van de omzet komt er vandaan.

Veel van het succes van Apple in China hangt ervan af of het concern een akkoord kan sluiten met de grootste mobiele provider van het land: China Mobile.

De iPhone wordt nu verkocht via Apple's eigen winkels en via China Unicom en China Telecom. Deze twee spelers hebben echter minder dan de helft van het aantal gebruikers van China Mobile.

Samenwerking

De twee onderhandelen nu al 4 jaar over een samenwerking. ''China Mobile en Apple moeten nog veel zaken oplossen, zoals het businessmodel, de voorwaarden en de verdeling van de omzet, maar ik denk dat we er uiteindelijk uitkomen'', zei topman Li Yue van China Mobile eerder deze week tegen Chinese media. Apple weigerde commentaar.

''Apple's marktaandeel is afgenomen vanwege de transitie van de iPhone 4S naar de iPhone 5. Hun marktaandeel zal herstellen (met de iPhone 5), maar als je China Mobile niet hebt zijn grote toenames in marktaandeel heel moeilijk'', zei analist Huang Leping van Nomura in Hongkong.

Door: ANP

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder

Beste apps

Dit keer een nadruk op simpele fotografie in ons overzicht van beste apps van de week, maar ook Koken met Aanbiedingen en simpeler scannen dan ooit.

Bekijk de apps

Popcorn Time

Popcorn Time is binnen een korte tijd enorm populair geworden. Vijf vragen over de berichte streamingdienst voor films en series.

Lees meer

Hands-on LG G3

Het nieuwe toestel van LG, de G3, heeft een groot scherm met hogere resolutie, een bijzondere camera en vernieuwde software. NUtech.nl kreeg het toestel alvast kort in handen.

Lees meer