Gepubliceerd: 
Laatste update: 
21 november 2012 15:25
21 november 2012 22:43

Acer, HP en Dell klagen Staat aan om thuiskopieheffing

AMSTERDAM - Een groot aantal computer- en telefoonfabrikanten, waaronder Acer, Dell en HP, hebben de Nederlandse Staat aangeklaagd vanwege de nieuwe thuiskopieheffing op gadgets.

Foto:  ANP

Dat maakt FIAR CE, branchevereniging van leveranciers van audio en visuele media, dinsdag bekend.

De bedrijven stellen de Staat aansprakelijk voor alle economische schade die zij van de heffing ondervinden. De claim kan volgens de fabrikanten oplopen tot tientallen miljoen euro’s voor alleen al het jaar 2013.

De fabrikanten moeten vanaf 1 januari een heffing afstaan voor elke telefoon, tablet of pc die verkocht wordt. Het gaat bijvoorbeeld om 5 euro voor een pc of telefoon met meer dan 16 GB aan opslagcapaciteit.

Dit bedrag moet betaald worden om het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal te compenseren. Een downloadverbod waardoor de heffing overbodig zou worden, kon in de Tweede Kamer niet op een meerderheid rekenen.

Europees recht

De thuiskopieregeling zou in strijd zijn met het Europese recht, zo stelt FIAR CE in de verklaring. Er is nog een zaak aanhangig bij het Europes Hof over of schade uit downloads wel gecompenseerd mag worden via een heffing.

Bovendien zou de heffing in Nederland niet gebaseerd zijn op de daadwerkelijke schade, aldus FIAR. Dat is volgens Europese richtlijnen wel verplicht.

Te hoog

De organisatie stelt daarnaast dan ook dat de bedragen te hoog zijn. "De excessief hoge heffing ten behoeve van de film- en platenindustrie staat niet in verhouding met de economische schade die het veroorzaakt voor de rechthebbenden", aldus de bedrijven.

Apparaat Opslag Heffing
CD-R   € 0,03
DVD   € 0,03
Externe HDD   € 1,00
Audio-/Videospeler ≤ 2Gb € 1,00
  > 2Gb € 2,00
HDD Recorder/Settopbox ≤ 160 Gb € 2,50
  > 160 Gb € 5,00
Telefoon met Mp3-speler < 16 Gb € 2,50
  ≥ 16 Gb € 5,00
Tablet ≤ 8 Gb € 2,50
  > 8Gb € 5,00
PC/Laptop   € 5,00

De Staat wordt aansprakelijk gesteld voor alle schade die zij ondervinden als gevolg van de heffing.

Volgens FIAR gaat de overheid 40 miljoen euro ophalen met de thuiskopieregeling. Volgens staatssecretaris Teeven (Justitie en Veiligheid) gaat het om 26 tot 30 miljoen euro.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Eerder

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder

Beste apps

Dit keer een nadruk op simpele fotografie in ons overzicht van beste apps van de week, maar ook Koken met Aanbiedingen en simpeler scannen dan ooit.

Bekijk de apps

Popcorn Time

Popcorn Time is binnen een korte tijd enorm populair geworden. Vijf vragen over de berichte streamingdienst voor films en series.

Lees meer

Hands-on LG G3

Het nieuwe toestel van LG, de G3, heeft een groot scherm met hogere resolutie, een bijzondere camera en vernieuwde software. NUtech.nl kreeg het toestel alvast kort in handen.

Lees meer