Gepubliceerd: 
Laatste update: 
25 oktober 2012 10:59
25 oktober 2012 12:23

Tablets en telefoons 5 euro duurder door thuiskopieheffing

AMSTERDAM - Nederlanders moeten vanaf 1 januari tot 5 euro meer gaan betalen voor een smartphone, tablet of pc vanwege de nieuwe thuiskopieheffing die dan ingaat.

Dat blijkt uit een publicatie in het Staatsblad.

De heffing is een compensatie voor het downloaden van muziek en films uit illegale bron. De huidige heffingsregeling loopt af op 1 januari 2013.

Voor een smartphone met maximaal 16 GB geheugen moet 2,50 euro betaald worden. Bij een model van meer dan 16 GB geldt een heffing van 5 euro. Voor tablets met minder dan 8 GB geheugen moet ook 2,50 euro extra betaald worden. Bij tablets met meer dan 8 GB is dat bedrag ook 5 euro.

Apparaat Opslag Heffing
CD-R   € 0,03
DVD   € 0,03
Externe HDD   € 1,00
Audio-/Videospeler ≤ 2Gb € 1,00
  > 2Gb € 2,00
HDD Recorder/Settopbox ≤ 160 Gb € 2,50
  > 160 Gb € 5,00
Telefoon met Mp3-speler < 16 Gb € 2,50
  ≥ 16 Gb € 5,00
Tablet ≤ 8 Gb € 2,50
  > 8Gb € 5,00
PC/Laptop   € 5,00

 

Cd's en dvd's

Bij de oude regeling hoeft alleen een heffing betaald te worden op bijvoorbeeld lege cd’s en dvd’s. Deze tarieven zijn nu flink omlaag gegaan, maar is er dus hardware aan de lijst toegevoegd.

Voor een lege cd moet nu bijvoorbeeld nog 14 eurocent heffing betaald worden. Vanaf januari wordt dat 3 cent. Alle heffingen worden gewoon doorgevoerd in winkelprijzen. Consumenten hoeven de heffing dus niet los te betalen.

Noodzakelijk

"Herziening van het stelsel is noodzakelijk om te bewerkstelligen dat Nederland blijft voldoen aan de verplichtingen", schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) in het document. Auteursrechthebbenden hebben recht op een 'billijke vergoeding'.

Omdat gedownloade muziek en films steeds vaker direct op hardware zoals telefoons en laptops afgespeeld wordt in plaats van via cd’s en dvd’s komen er minder vergoedingen binnen.

30 miljoen

De vernieuwde thuiskopieheffing geldt voor maximaal 1 jaar. In dat jaar moet met de heffingen 26 tot 30 miljoen euro aan vergoeding opgehaald worden. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat aan NU.nl weten: "Dat is ongeveer gelijk aan het bedrag dat voor de bevriezing geïnd werd."

In 2007 werd de thuiskopieheffing tijdelijk stilgelegd. De nieuwe regeling geldt maar voor één jaar omdat er een nieuw kabinet aankomt en de ontwikkeling in de techniek snel gaat, aldus de woordvoerder.

Settopbox

Ook voor een settopbox moet volgens de nieuwe regeling een heffing betaald worden. Een woordvoerder van Stichting de Thuiskopie laat aan NU.nl weten dat dit is omdat bij het opnemen van films een kopie wordt gemaakt op een harde schijf. 

Wettelijk gezien valt dit daarom onder de thuiskopieregeling ook al betaalt een consument al voor het zenderpakket.

Downloadverbod

Het demissionaire kabinet wilde eigenlijk een downloadverbod instellen waardoor een heffing om het downloaden uit illegale bron overbodig zou zijn. Daarvoor is echter geen meerderheid gevonden in de Tweede Kamer.

"Wij hebben steeds gezegd dat de keuze is thuiskopieheffing of downloadverbod", vertelt Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66, aan NU.nl. "De thuiskopieheffing is dus goed nieuws. Voor makers en auteurs die dit geld krijgen en voor internetters die geen downloadverbod willen."

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:

Eerdere berichten

Eerder

Robotlaboratorium

Professor Stefano Stramigioli ontwikkelt op de Universiteit Twente futuristische robots. NUtech neemt een kijkje in zijn laboratorium.

Lees het interview
Banner NUjournaal Tech

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Laptop / tablet combi

De XPS 11 is een 11 inch-laptop, die ook graag een tablet wilt zijn. Lukt dat?

Lees de review

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer