Gepubliceerd: 
Laatste update: 
20 juli 2012 07:36
20 juli 2012 08:35

'60 miljoen aan thuiskopieheffing op smartphones en tablets'

AMSTERDAM – De Stichting Thuiskopie wil volgend jaar voor 60 miljoen euro aan schadevergoeding heffen op muziekdragers als smartphones, tablets, pc’s en geheugenkaartjes.

Foto:  Thinkstock

Dat melden anonieme bronnen aan Webwereld. Hardewarefabrikanten zouden stellen dat de echte schade van het downloaden en kopiëren veel lager ligt.

Per 1 januari 2013 zal de thuiskopieregeling weer van kracht worden nadat deze jaren bevroren is geweest. Daarom kon de heffing niet worden uitgebreid naar muziekdragers. Op last van de rechter moet de overheid het systeem echter weer invoeren.

Voorheen werd alleen een bedrag geheven op lege cd’s en dvd’s. Dat was om het downloaden van auteursrechtelijke materiaal voor rechthebbenden te compenseren. De inkomsten uit die heffing zijn flink teruglopen van 26 miljoen in 2005 tot 9 miljoen in 2011, zo schrijft de website.

Verbolgen

De Thuiskopie Stichting bevestigt dat de heffing wordt uitgebreid naar andere apparaten. “Alle opties staan open”, aldus Jochem Donker, jurist bij de stichting. Hij kan het bedrag van 60 miljoen echter niet bevestigen.

De Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers (STOBI) reageert verbolgen tegenover Webwereld: “We zijn bereid de schade die rechthebbenden lijden te vergoeden, maar die schade moet wel objectief worden vastgesteld.”

Onderzoek

Daarom wordt er in opdracht van STOBI door Price Waterhouse Coopers (PWC) een onderzoek uitgevoerd. “In hoeverre zou de consument in plaats van een kopie een liedje, album of film aanschaffen?”, aldus de STOBI.

Duidelijk lijkt dus dat over meer apparaten een extra bedrag geheven zal worden. Om welke bedragen dat gaat is echter nog niet bekend.

Overleg

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie en Veiligheid) liet begin juli al weten dat er binnenkort een overleg plaatsvindt tussen alle belanghebbenden. Dan wordt gesproken over een bedrag en over op welke apparaten de heffing van toepassing zal zijn.

Teeven liet toen ook weten dat hij verwacht dat het systeem op ‘korte of middellange termijn’ weer geëvalueerd moet worden vanwege de snelle opkomst van nieuwe dragers en andere technische ontwikkelingen. Hij omschreef het opnieuw invoeren en uitbreiden van de thuiskopieregeling als ‘een tijdelijke regeling’.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ‚Äč3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Robotlaboratorium

Professor Stefano Stramigioli ontwikkelt op de Universiteit Twente futuristische robots. NUtech neemt een kijkje in zijn laboratorium.

Lees het interview

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Laptop / tablet combi

De XPS 11 is een 11 inch-laptop, die ook graag een tablet wilt zijn. Lukt dat?

Lees de review

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer