Gepubliceerd: 
Laatste update: 
20 juni 2012 13:24
20 juni 2012 14:54

Apple moet Samsung schadevergoeding betalen

AMSTERDAM - Apple moet Samsung in Nederland een schadevergoeding betalen vanwege patentschending in de iPhone 3G, 3GS, 4, iPad 1 en 2.

Foto:  ANP

Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Apple maakt inbreuk op het patent EP 1188269 van Samsung. Dat was één van de vier 3G-patenten die het Zuid-Koreaanse bedrijf in de Nederlandse zaak had aangevoerd.

Samsung schrijft dat de uitspraak bevestigt dat Apple gratis gebruikmaakt van de technologische innovaties van Samsung. "In overeenstemming met deze uitspraak gaan wij adequate schade vorderen die Apple in zijn producten heeft veroorzaakt."

Bedrag

Om welk bedrag het dan gaat, is niet duidelijk. Eerder werd bepaald dat de patenten niet geschonden werden in de iPhone 4s.

De rechter heeft nu bepaald dat dit in oudere iPhones en iPads wel het geval is. De iPhone 4s werd namelijk beschermd door een samenwerking met Qualcomm. Deze chipfabrikant heeft wel licenties op het patent van Samsung.

Modellen

In eerdere modellen van Apple-apparaten werden echter Intelchips gebruikt en waarschijnlijk maken die dus wel inbreuk op het patent. Het gaat om de iPhone 3G, 3GS, 4, iPad 1 en iPad 2 die verkocht zijn sinds augustus 2010.

"We blijven doorgaan met het verdedigen van onze innovaties en het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te maken van onze technologie", aldus Samsung.

De twee andere zaken rond drie andere patenten heeft Samsung dus van Apple verloren. Daarom zal het 800.000 euro aan proceskosten van Apple moeten vergoeden.

Verkoopverbod

Van een verkoopverbod vanwege inbreuk op het ene patent is geen sprake omdat het een zogeheten standaard essentieel patent is. Hiervoor is Samsung verplicht op basis van eerlijke voorwaarden licenties uit te geven. Met terugwerkende kracht kan er dus wel een schadevergoeding geëist worden.

Of de uitspraak ook gebruikt zal worden voor schadevergoedingen in andere landen is onduidelijk.

Lees alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder

Beste apps

Dit keer een nadruk op simpele fotografie in ons overzicht van beste apps van de week, maar ook Koken met Aanbiedingen en simpeler scannen dan ooit.

Bekijk de apps

Popcorn Time

Popcorn Time is binnen een korte tijd enorm populair geworden. Vijf vragen over de berichte streamingdienst voor films en series.

Lees meer

Hands-on LG G3

Het nieuwe toestel van LG, de G3, heeft een groot scherm met hogere resolutie, een bijzondere camera en vernieuwde software. NUtech.nl kreeg het toestel alvast kort in handen.

Lees meer