Samsung eist Nederlands verbod op iPhone en iPad

Laatste update:  23 september 2011 16:42 info

AMSTERDAM – Samsung eist in Nederland een verbod op de iPhone en iPad. Alle 3G-producten van Apple moeten volgens Samsung uit de winkel vanwege patentschending.

Foto:  AFP

Dat meldt Webwereld op basis van de aanklachten bij de rechtbank in Den Haag. Samsung bevestigt dat er maandag een kort geding plaatsvindt.

De eis zou echter voortkomen uit een eerdere Nederlandse rechtszaak die Apple is gestart. "Dit is een tegenvordering die uitgesproken is in de rechtszaak met Apple op 10 en 11 augustus."

Algemene patenten

Samsung eist een import-, handels- en verkoopverbod voor alle iPhones en iPads die 3G-technologie gebruiken. Samsung eist dat verbod niet alleen voor Apple, maar ook voor vijf BV’s die de producten distribueren en verkopen.

Maandag behandelt de rechter op verzoek van Apple de vraag of op basis van hele algemene patenten wel een verbod kan worden afgedwongen.

Boetes

Samsung wil dat de Appleproducten uit de winkels worden gehaald en eist dat er anders boetes uitgedeeld worden.

Een eventueel verbod zou ook gelden voor een toekomstige iPhone 5. In de aanklacht staat namelijk: "Het verbod geldt in het bijzonder, maar niet uitsluitend voor de meest recente Apple producten iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en iPad 2."

Samsung eist volgens Webwereld één miljoen euro voor elke overtreding van het verbod en voor elke dag dat de overtreding begaan wordt.

Licentie

Het gaat om vier cruciale patenten om 3G-verbinding op smartphones en tablet te regelen. Omdat de patenten zo belangrijk zijn mag Samsung Apple een licentie niet weigeren, schrijft de ICT-nieuwssite. Dit betekent dat als Apple vraagt of ze een licentie mogen kopen voor het gebruik van de technieken, Samsung dit verzoek niet kan negeren.

Agressief

Samsung liet donderdag al weten een agressievere aanpak te gaan hanteren in de juridische strijd met Apple. De iPhoneproducent kreeg het onlangs voor elkaar de Galaxy S, S II en Ace te verbieden in Nederland.

Bovendien dienen er rechtszaken in tal van andere landen omdat onder meer de Galaxy Tab te veel zou lijken op de iPad.

Alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ‚Äč3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Robotlaboratorium

Professor Stefano Stramigioli ontwikkelt op de Universiteit Twente futuristische robots. NUtech neemt een kijkje in zijn laboratorium.

Lees het interview

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Laptop / tablet combi

De XPS 11 is een 11 inch-laptop, die ook graag een tablet wilt zijn. Lukt dat?

Lees de review

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer