HTC Europees marktleider Android

Laatste update:  13 september 2011 17:38 info

AMSTERDAM – HTC is de grootste Androidfabrikant in de vijf grootste Europese landen. Samsung staat op een tweede plek.

Foto:  AFP

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Comscore over de maanden mei, juni en juli. De vijf onderzochte landen zijn Duitsland, Franktijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Symbian was in deze periode nog marktleider in Europa op het gebied van de totale smartphonemarkt met een aandeel van 37,8 procent. Android staat op een tweede plek met 22,3 procent van de markt.

De gegevens zijn afkomstig van comScore. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Het grote verschil is dat het aandeel van Symbian in vergelijking met een jaar eerder met 16 procentpunt afnam terwijl dat van Android met hetzelfde percentage groeide. Apple heeft 20,3 procent van de markt in handen en RIM met Blackberry 9,4 procent. Microsoft staat inmiddels op 6,7 procent een daling van bijna 5 procent punt.

HTC vs Samsung

Omdat vooral bij Android veel verschillende fabrikanten smartphones verkopen in de vijf Europese markten heeft Comscore het besturingssysteem opgedeeld. Zo blijkt dat HTC de grootste fabrikant is wat betreft martkaandeel.

HTC verkoopt 34,6 procent van de Androidsmartphones in de Europese landen, op de voet gevolgd door Samsung met 31,7 procent. Sony (15,1 procent), LG (5,8 procent) en Motorola (3,6 procent) volgen op gepaste afstand.

Verenigd Koninkrijk

De voorsprong van HTC heeft de Taiwanese telefoonfabrikant vooral te danken aan het Verenigd Koninkrijk waar het bedrijf een aandeel van 50,9 procent heeft. Samsung is daar ‘slechts’ goed voor 21,6 procent van de Androidmarkt. In de andere vier landen is Samsung groter, maar is het verschil kleiner.

In totaal werden er in juli 2011 bijna 20 miljoen Androidsmartphones gebruikt in de vijf bovengenoemde landen. De meeste waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk: 6,3 miljoen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ‚Äč3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Robotlaboratorium

Professor Stefano Stramigioli ontwikkelt op de Universiteit Twente futuristische robots. NUtech neemt een kijkje in zijn laboratorium.

Lees het interview

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Laptop / tablet combi

De XPS 11 is een 11 inch-laptop, die ook graag een tablet wilt zijn. Lukt dat?

Lees de review

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer