Formule 1

Ecclestone wil inkomsten eerlijker over Formule 1-teams verdelen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zoekt naar mogelijkheden om de inkomsten in de koningsklasse van de autosport eerlijker over de teams te verdelen.

In gesprek met The Times laat de 85-jarige Brit weten dat hij mogelijk richting een verdeelsysteem wil zoals in de Engelse Premier League wordt gehanteerd. 

"Ik ga eens goed kijken naar hoe het nu geregeld is om te zien of we tot een eerlijker systeem kunnen komen", aldus Ecclestone. In de Formule 1 krijgen topteams als Ferrari, het Red Bull van Max Verstappen, Mercedes en McLaren een veelvoud van wat de kleinere teams ontvangen.

Kleinere renstallen als Force India en Sauber zijn de laatste maanden steeds nadrukkelijker in het verweer gekomen om aan de in hun ogen oneerlijke regels een einde te maken. 

De eerstvolgende mogelijkheid om iets te veranderen komt in 2020, als de huidige afspraken tussen de teams en rechtenhouders van de sport aflopen. 

Verdeling

In de Engelse hoogste voetbalafdeling wordt zowel het prijzengeld als de inkomsten uit tv-deals eerlijk over de clubs verdeeld.

"De Premier League heeft een goede manier om het geld te distribueren. Misschien werkt dat ook voor ons", aldus Ecclestone. 

"Er zullen mensen zijn die het leuk vinden en mensen zijn die het niet leuk vinden. En er gaan mensen onder lijden."

Uit eerdere cijfers van het Britse blad Autosport bleek dat Ferrari dit seizoen ongeveer 160 miljoen euro krijgt, terwijl een klein team als Manor 'slechts' op 38 miljoen kan rekenen.

Lees meer over:

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.

Overzicht: Schaatskalender en ploegen

Overzicht: Schaatskalender en ploegen
Op 28 oktober start het seizoen in Groningen. Wat is het programma en hoe zien de ploegen eruit?
Tip de redactie