Acteur Bernhard Droog (88) overleden

Laatste update:  22 december 2009 16:57 info

EDE - Op 88-jarige leeftijd is dinsdag de acteur Bernhard Justus Droog overleden. Na een kort ziekbed overleed Droog rond het middaguur aan een zware longontsteking in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Foto:  ANP

Dat maakte een van zijn zonen dinsdag bekend. Behalve drie zonen en kleinkinderen laat Droog een echtgenote na, die in Frankrijk woont.

De acteur werd geboren op 5 januari 1921 in Keulen-Dellbrück. Zijn ouders deden daar mee aan operettes. Hij was van 1959 tot 1987 docent aan de Arnhemse Toneelschool en speelde sinds 1945 talloze rollen op toneel, in televisieseries en op het witte doek.

Speelfilms

Hij was te zien in meer dan honderd toneelstukken en in veel Nederlandse speelfilms. Zijn filmcarrière begon in 1955, toen hij de leraar speelde in de film Ciske de Rat. Daarna volgden onder meer rollen in de films Kleren maken de man van Georg Jacoby, Fanfare van Bert Haanstra en Wat zien ik van Paul Verhoeven.

Ook speelde hij in de film Erik of het klein insectenboek van Hank Onrust. Droog speelde ook in de televisieserie over deze fantasiewereld uit het gelijknamige boek van Godfried Bomans.

Karakter

Zijn laatste filmrol had Droog twaalf jaar geleden in de met een Oscar bekroonde film Karakter van Mike van Diem. Andere Nederlandse films waarin Droog speelde, zijn De Overval (1962) over de overval op de gevangenis in Leeuwarden in de Tweede Wereldoorlog en Dorp aan de Rivier (1958) van Fons Rademakers.

In deze voor een Oscar genomineerde film naar het gelijknamige boek van Antoon Coolen speelde hij Cis den Dove. In de film Pastorale 1943 van Wim Verstappen kroop Droog in de huid van drogist Poerstamper.

Verder had hij nog rollen in de Haanstra-films De Zaak M.P. uit 1960 en Een pak slaag (1979) naar het gelijknamige boek van Anton Koolhaas.

Geridderd

In 1970 werd hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau, vijf jaar later kreeg hij van de gemeente Arnhem de Zilveren penning. De provincie Gelderland onderscheidde Droog met de Gouden Erepenning. Droog woonde de laatste jaren in Heelsum.

De voormalig laborant begon zijn toneelcarrière in 1945 bij het Haagse gezelschap van Pierre Balledux. In 1953 sloot hij zich aan bij de Haagse Comedie en begon daar met een rol in de klucht Trijntje Cornelis van Constantijn Huygens.

Hij speelde daarna nog in de toneelgezelschappen Toneelgroep Theater, Nieuw Rotterdams Toneel, Zuid Nederlands Toneel en Haarlems Toneel.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:
 

Eerdere berichten

Eerder

Facebook & Twitter

Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter.

Lees meer

'Beste film ooit'

Na acteren en produceren ziet Robert Downey Jr. zichzelf in de toekomst als regisseur. In een interview met NU.nl zegt de acteur "snel" in de regisseursstoel te willen zitten.

Lees verder en bekijk video