Link tussen bereiding voedsel en hartproblemen gevonden

De temperatuur waarop eten wordt bereid zou mogelijk invloed hebben op het risico op hartkwalen. Het lijkt er op dat een hoge temperatuur het risico doet verhogen, terwijl een bereiding op lage temperatuur het risico doet afnemen.

Een internationaal team, geleid door de universiteit van Edinburgh, vergeleek de gegevens van verschillende onderzoeken over de werking van bestanddelen die in voedsel ontstaan na bereiding. Het onderzoek werd gepubliceerd in Nutrition.

Het verwarmen van voedsel boven een temperatuur van 150 graden celsius verandert de structuur van het eten waarbij gevaarlijke stoffen kunnen ontstaan. Zo ontstaan er door verhitting van plantaardige oliën transvetten die slecht zijn voor de gezondheid. 

Eten frituren of roosteren verhit het zo snel dat er meer transvetten ontstaan. Het stomen van voedsel maakt het minder heet en brengt daardoor minder risico met zich mee.

De onderzoekers benadrukken dat er meer en specifieker onderzoek nodig is om echt conclusies te kunnen trekken.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie