'Suikerlobby voedingsindustrie ondermijnt regelgeving EU'

De voedingsindustrie slaagt er in regelgeving die het gebruik van suiker moet terugdringen, tegen te houden of te ondermijnen. Daardoor verliest Europa de strijd tegen hartziekten, zwaarlijvigheid en diabetes door overmatig suikergebruik.

Dat stelt lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) vrijdag in een rapport. Bedrijven en belangenorganisaties achter frisdrank, snacks en zoete etenswaren geven jaarlijks ruim 21 miljoen euro uit om de Europese Unie te beïnvloeden, schat CEO.

Het bedrijfsleven beweert weliswaar de "volksgezondheidscrisis" te lijf te willen gaan, maar gedraagt zich daar volgens de waakhond niet naar. Zo lobbyt de "suikerindustrie" voor handelsverdragen die wetten ondergraven en worden toezichthouders onder druk gezet en wetenschappers ingelijfd, aldus CEO.

Verder komen grote voedingsconcerns met "zwakke" voorstellen om de hoeveelheid suiker in hun producten op vrijwillige basis te verlagen. Daarnaast zetten ze consumentenorganisaties buitenspel door agressief te lobbyen met een miljardenbudget, staat in het rapport A spoonful of sugar.

Suikerbelasting

Doel is strengere regelgeving, zoals een suikerbelasting of duidelijke etiketten met de hoeveelheid toegevoegde suikers "tegen elke prijs" te voorkomen, aldus de onderzoekers. Zij wijzen erop dat suikerrijke producten de hoogste winstmarge hebben.

"In haar oneerlijkheid en veronachtzaming van de gezondheid van mensen evenaart de voedingsindustrie de tactieken van de tabakslobby die we decennia hebben gezien", aldus mede-auteur en freelancejournalist Katharine Ainger.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie