Weinig vragen over DNA in vwo-examen biologie

Vwo'ers met biologie konden dinsdagmiddag opgelucht ademhalen. Het examen was makkelijker dan veel leerlingen hadden verwacht. Bovendien was een deel al ruim voor het eind van zitting klaar. "Normaal heb ik altijd tijdnood!"

"Ik was na twee uur al klaar", zegt Hanneke Steinvoort. "Daar was ik zelf eigenlijk wel verbaasd over. Het was dus best wel te doen. De opdrachten waren gevarieerd, maar ook vrij voorspelbaar. Er zat van alles in, erfelijkheid, bijen en vissen, een beetje DNA." Omdat het examen zo goed ging, gaat Hanneke het zelf nakijken. "Dit is het eerste examen waar ik dat bij doe, omdat ik er zo'n goed gevoel over heb."

Ecologie

Ook Jaap stond snel weer buiten bij het biologie-examen. "Ik heb het gevoel dat het wel goed ging. Ik had me goed voorbereid, want ik sta er niet zo goed voor, maar ik vond het makkelijker dan de oefenexamens. Qua onderwerpen was het goed verdeeld", zegt Jaap. "Een flink deel ecologie, maar dat is altijd wel zo. Ook de cellulaire en moleculaire onderdelen zaten erin, en er kwamen vragen over aminozuren en eiwitten langs."

Hoewel de meeste van Jaaps vrienden intussen al in de kroeg zitten, moet hij nog flink aan de bak. "Ik heb donderdag nog aardrijkskunde, en dat is mijn slechtste vak, dus dat wordt nog spannend. Ik ga dan ook nog flink leren, vandaag en morgen."

Meerkeuze

Jitze Kiestra vond het 'wel lekker' gaan. "Ik was ook rond kwart over twee al klaar inderdaad. Ik ben het nu aan het nakijken en zo te zien is het wel goed gegaan." Er zaten veel meerkeuzevragen in het examen, vertelt Jitze. "Maar dat waren dan vragen waarin je moest aangeven welke van bijvoorbeeld drie opties correct waren, waardoor je, zelfs als je een deel van het antwoord wist, niet per se punten scoorde. Het was een beetje alles of niets dus." 

Jitze merkte op dat er weinig opgaven over de werking van organen in het examen zaten. "Dat vond ik wel jammer."

Liedje

"Het ging op zich wel goed", zegt Donne Gerlich. "Het was niet super moeilijk. Maar dat gevoel heb ik wel vaker bij biologie. Er zat wel verrassend weinig DNA en Hardy Weinberg in het examen, terwijl onze leraar zei dat dat meestal wel voorkomt."

De lengte van het examen vond Donne ook geen probleem. "Normaal kom ik redelijk vaak in tijdnood bij biologie, maar dit keer was ik al eerder klaar." Wel had ze gedurende de zitting ergens anders last van. "Ik had steeds het liedje Video Killed The Radio Star in m'n hoofd", vertelt Donne. 

Spelfout?

Het aantal klachten voor biologie op vwo valt erg mee, aldus Loran Hempenius van het LAKS. "Het zijn er tot nu toe 225", zegt hij. "Opvallend was dat een aantal klachten over een zogenaamde spelfout ging. 'Doses' zou 'dosis' moeten zijn. Maar 'doses' is natuurlijk het meervoud van 'dosis'", aldus Loran.

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie