'Kosten cyberaanvallen voor bedrijven vaak hoger dan verwacht'

De kosten van cyberaanvallen kunnen voor bedrijven hoger zijn dan ze verwachten of waar ze op voorbereid zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse verzekeringsmarkt Lloyd's in samenwerking met adviesbureau KPMG en advocatenkantoor DAC Beachcroft.

Behalve de kosten voor het oplossen van de aanval en de operationele schade zijn er ook zogeheten ''slow burn-kosten''. Daarmee bedoelt Lloyd's zaken als reputatieschade, juridische kosten en verlies van concurrentiekracht.

Lloyd's identificeert ransomware, zoals de WannaCry-aanval van vorige maand en de Petya-aanval die dinsdag slachtoffers maakte, als een belangrijke risicofactor. Ook DDoS-aanvallen, waarbij een computernetwerk wordt overladen met aanvragen en zo plat wordt gelegd, en zogenoemde 'ceo-fraude' zijn gevaarlijk.

Bij die laatste dreiging worden door fraudeurs mails verstuurd of telefoontjes gepleegd waarin ze zich voordoen als een topman die opdracht geeft om geld over te maken.

De financiële dienstverlening wordt door cybercriminelen veel als doelwit gezien. Winkelketens zijn echter ook steeds vaker het slachtoffer van cybercriminaliteit.

Lees meer over:

Inkomen

Inkomen
'Hoeveel geld genoeg is, moet je zelf beantwoorden', vertelt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen.

Reisverzekering

Reisverzekering
Wel of niet afsluiten? De zin en onzin van reisverzekeringen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 
Tip de redactie