Merkel verdedigt omstreden tolheffing tegenover buurlanden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de omstreden tolheffing voor personenauto's verdedigd tegen de kritiek van de Europese buurlanden. 

Haar regering vindt tolgeld ''geen discriminatie van buitenlandse automobilisten'', zei ze maandag in Berlijn. Duitsland doet hetzelfde als Oostenrijk. Daar kost het ongeveer 9 euro om anderhalve week van de snelwegen gebruik te mogen maken.

Wenen maakt bezwaar tegen de invoering van het plan omdat de Duitse autobezitter volledig zal worden gecompenseerd door een lagere motorrijtuigenbelasting.

Merkel reageerde daarop door te stellen dat ook in Oostenrijk vergelijkbare maatregelen zijn genomen om de eigen bevolking te ontzien, bijvoorbeeld door aanpassing van het reiskostenforfait of het btw-tarief bij aankoop van een wagen.

''Ook daar heeft men gezien dat invoering van tolheffing niet heeft geleid tot hogere lasten voor de Oostenrijkers zelf'', aldus Merkel, na een onderhoud met de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka en de Slowaakse regeringschef Robert Fico. Tol was een van de gespreksonderwerpen.

Lees meer over:

Inkomen

Inkomen
'Hoeveel geld genoeg is, moet je zelf beantwoorden', vertelt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen.

Reisverzekering

Reisverzekering
Wel of niet afsluiten? De zin en onzin van reisverzekeringen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 
Tip de redactie