Verenigde Staten blokkeren steunverklaring G20 aan vrijhandel

De financiële leiders van de G20 zijn het op een top in Baden-Baden in Duitsland niet eens geworden over een steunverklaring aan vrijhandel. Vertegenwoordigers op de top zeiden dat de Verenigde Staten dwarslagen.

Op de top van de ministers van Financiën en centrale bankiers uit de G20 is dit keer voor het eerst gebroken met de traditie protectionisme af te wijzen en de steun aan vrijhandel kenbaar te maken.

De regering van Trump richt zich juist op protectionisme en wil de belasting op import in de VS flink verhogen om de eigen economie te beschermen.

Ook een paragraaf over het financieren van maatregelen tegen klimaatverandering is niet terug te vinden in de verklaring van zaterdag. Trump noemde de opwarming van de aarde eerder een verzinsel van China. Peking zou door klimaatverandering aan de orde te stellen de concurrentiepositie van de VS schade willen berokkenen.

Belastingontduiking

De G20 werden het wel eens over het bestrijden van belastingontduiking en de aanpak van de financiering van terrorisme. Ook onderstreepten de vertegenwoordigde landen het belang van het stimuleren van particuliere investeringen in Afrika.

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel de belangrijkste industriële en opkomende landen samen om de tafel te krijgen. Pas sinds de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie nam het belang van de G20 toe. Het is sindsdien het belangrijkste overlegorgaan voor de internationale economie.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie