Schiphol verwacht opnieuw een passagiersgroei

Het wordt dit jaar nog wat drukker op Schiphol dan in het recordjaar 2016.

Dat zei president-directeur Jos Nijhuis vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Vorig jaar deden 63,6 miljoen passagiers Schiphol aan. Dat is ruim 9 procent meer dan in 2015. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een bescheidener toename van tussen de 2 en 4 procent. ''Daarmee wordt het wederom een heel druk jaar, vooral in de vakantieperiodes'', zei Nijhuis.

In april wordt een nieuwe, tijdelijke vertrekhal in gebruik genomen. Het was volgens Nijhuis hard nodig om de capaciteit snel uit te breiden, omdat de huidige voorzieningen de stroom aan passagiers nauwelijks aankonden. ''De kwaliteit van onze dienstverlening stond onder druk", aldus de topman. ''Dit is een snelle en goede oplossing.''

Vluchten 

Door de sterke groei in 2016 nadert Schiphol het maximum van 500.000 binnenkomende en vertrekkende vluchten dat per jaar mag worden afgehandeld. Die afspraak met de omwonenden geldt nog tot en met 2020. En Schiphol houdt zich daar aan, ook als dat betekent dat de luchthaven tijdelijk niet verder kan groeien. ''Afspraak is afspraak'', benadrukte Nijhuis nog maar eens.

De Schiphol-topman doet dat met het oog op de toekomst. ''Wij willen goede afspraken maken over groei in de periode tot en met 2030'', zei hij. ''Dat begint met je houden aan bestaande afspraken.'' Nijhuis denkt aan een toename van het aantal passagiers naar 80 à 90 miljoen in 2030. Dat zou neerkomen op zo'n 600.000 starts en landingen.

Geen plafond 

Het liefste zou Nijhuis helemaal geen nieuw plafond meer vastleggen. Het draait volgens hem om de juiste balans tussen groei en beperking van geluidshinder. Daar moeten ''flexibele afspraken'' over te maken zijn, meent hij.

Nijhuis gaat er overigens niet vanuit dat het aantal vliegbewegingen dit jaar net zo hard toeneemt als in 2016. Hij ziet gezien de schaarste wel opnieuw een run op beschikbare aankomst- en vertrektijden.

Maar het is de vraag of luchtvaartmaatschappijen alle zogeheten slots die zijn toebedeeld krijgen, ook echt gaan benutten. Dat dit vorig jaar wel op grote schaal gebeurde, heeft volgens de topman ook te maken met de lage brandstofprijs.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie