Heineken maakt meer winst in 2016

Brouwer Heineken maakte in 2016 weer meer winst op een hogere omzet. Met name in Mexico en Vietnam wist het bedrijf de bierverkopen op te voeren, maar ook in andere markten won Heineken aan populariteit.

De brouwer verwacht voor 2017 niet anders.

Heineken voerde de bierverkopen afgelopen jaar met 3 procent op naar ruim 200 miljoen hectoliter. De omzet steeg daarbij naar 20,8 miljard euro, tegen 20,5 miljard euro een jaar eerder. Op eigen kracht werd een plus van 4,8 procent gerealiseerd. De nettowinst steeg met 2,5 procent naar krap 2,1 miljard euro.

Voor 2017 voorziet Heineken verdere omzet- en winstgroei, geholpen door voorgenomen overnames in Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Heineken bereikte onlangs een akkoord met de Japanse bierbrouwer Kirin over de overname van diens activiteiten in Brazilië.

Ook de aandeelhouders van kroeguitbater Punch Taverns stemden recent in met de overname van het Britse bedrijf door Heineken.

Overeenkomst

De overeenkomsten worden naar verwachting in de eerste helft van 2017 afgerond. Daarvoor zijn wel de noodzakelijke goedkeuringen vereist. Door de overname in Brazilië zal Heineken de op een na grootste bierproducent in het Zuid-Amerikaanse land worden.

Financieel directeur Laurence Debroux sprak in een toelichting van gerichte investeringen die geenszins zijn ingegeven door de recente megafusie van branchegenoten AB-InBev en SabMiller. ''Wij varen onze eigen koers."

Heineken zal volgens haar blijven investeren in opkomende markten als Ivoorkust, de Filipijnen, China, Ethiopië en Cambodja. De brouwer reserveert voor 2017 krap 2 miljard euro, die hij steekt in onder meer brouwerijen en logistiek. Een jaar eerder was dat 1,8 miljard euro.

Markt

Verder werd benadrukt dat de marktomstandigheden in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa zwaar waren. In die regio's werd als verwacht op jaarbasis iets minder bier verkocht. In Azië zag Heineken de bierverkoop met bijna 18 procent stijgen.

In Europa, de grootste markt van Heineken, werd 0,7 procent meer bier verkocht. In het laatste kwartaal van het jaar waren de resultaten wel minder dan een jaar eerder. De effecten van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump of van de aanstaande brexit zijn volgens Debroux moeilijk in te schatten. ''2016 was economisch gezien volatiel en 2017 zal dat ook zijn", zo zei ze.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie