Periode van zware tegenvallers voor Ballast Nedam is voorbij

Ballast Nedam gaat ervan uit dat de periode van zware tegenvallers op problematische projecten grotendeels voorbij is.

Over 2016 verwacht het bouwbedrijf, dat met een overname door de Turkse branchegenoot Renaissance van de ondergang werd gered, nog wel een verlies in de boeken te zetten.

Dat tekort schat Ballast Nedam op circa 60 miljoen euro. Herstructureringslasten van 11 miljoen euro zijn daar mede debet aan. 

Net als afwaarderingen en kosten van probleemprojecten uit het verleden, zoals de N31 in Friesland. Dergelijke tegenvallers brachten het bedrijf in 2015 aan de rand van de afgrond. Renaissance bracht redding door het bedrijf voor nog geen 6 miljoen euro van de beurs te halen.

Reorganisatie

De nieuwe eigenaar heeft flink de bezem door de onderneming gehaald. Ballast Nedam sloot afgelopen jaar drie van de acht vestigingen en bracht het aantal werknemers terug van een kleine 2.200 naar circa 1.900.

Daarnaast zijn onderdelen verkocht die niet tot de kernactiviteiten worden gerekend en is de financiële situatie flink verbeterd, mede dankzij nieuwe kredietafspraken met banken.

Kosten

Met die ingrijpende reorganisatie zijn de kosten verlaagd tot een niveau waarop Ballast Nedam de concurrentie met andere bouwers weer aan kan. In het orderboek staan ''gedegen projecten'' met een gezamenlijke waarde van 585 miljoen euro.

''We hebben een gedegen basis gelegd om ons marktaandeel en onze winstgevendheid in 2017 te vergroten", aldus topman Cenk Düzyol. Ook de aantrekkende markt zal daar naar verwachting bij helpen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie