Amerikaanse contracten JSF voor Fokker en Aeronamic

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft maandag delen van het onderhoudscontract van de Europese F-35's toegekend aan Fokker en Aeronamic. 

Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag zijn met de contracten de komende jaren honderden miljoenen euro's gemoeid en geven ze "een positieve impuls aan de werkgelegenheid in Nederland".

Fokker mag de landingsgestellen gaan onderhouden. Aeronamic in Almelo gaat een systeem onderhouden van de F-35 dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt.

Dit systeem wordt ook door Aeronamic gebouwd. Het onderhoud zal plaatsvinden in Woensdrecht.

Nederland wil 37 F-35's kopen. Die gaan vanaf 2019 de F-16's vervangen.

Werkgelegenheid

Op termijn kunnen deze en andere opdrachten voor het onderhoud van de F-35 bij meer dan honderd Nederlandse bedrijven werk bieden aan vierduizend tot vijfduizend mensen, zo verwacht minister Henk Kamp van Economische Zaken. "De totaal verwachte omzet van het componentenonderhoud is alleen al voor ons land geschat op 4,7 miljard euro", aldus Kamp. 

Tot en met 2015 heeft het Nederlandse bedrijfsleven al voor meer dan 1,2 miljard dollar aan F-35-opdachten in de wacht gesleept.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie