Kamer wil onderzoek naar huidige lage rente

De Tweede Kamer wil dat De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) de effecten van de langdurige, lage rentestand gaan onderzoeken.

Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een voorstel van de ChristenUnie.

De Kamer wil een brede analyse laten maken door het CPB en DNB van de effecten van langjarige, lage rentestanden op onder andere de pensioenen, huishoudens en banken.

Onder andere door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) daalt de rente naar historisch lage niveaus. De Europese toezichthouder wil met het ruime monetaire beleid de prijzen laten stijgen en de economische groei in de eurozone stimuleren.

Maar wat de precieze effecten van het ECB-beleid zijn, is onduidelijk. Zo zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vorige week in een debat dat het "pertinent onjuist" is dat de lage rente wordt veroorzaakt door de toezichthouder. "De rente daalt al twintig jaar", aldus de bewindsman.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten noemt het ironisch dat banken door de lage rente nu minder krediet verlenen. "Terwijl we het daar allemaal voor hebben gedaan", aldus Schouten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie