Vrachtwagenchauffeurs beter tegen oneerlijke concurrentie beschermd

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs kunnen beter worden beschermd tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Voortaan kunnen ook opdrachtgevers die chauffeurs uitbuiten, worden aangepakt en niet langer alleen de transportbedrijven.

Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten.

"Alle foute transportbedrijven en ook alle foute opdrachtgevers kunnen vanaf nu keihard worden aangepakt. Een belangrijke stap op weg naar een eerlijke arbeidsmarkt", reageert minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid). "Alle chauffeurs in Nederland moeten krijgen wat ze verdienen."

De minister vindt dat het afgelopen moet zijn met alle oneerlijke concurrentie op de weg met allemaal ''gemene'' schijnconstructies: ''En met chauffeurs die hier voor een prikkie rondrijden en zo andermans werk inpikken.’’

De afgelopen jaren zijn al veel boetes uitgedeeld aan transportbedrijven die chauffeurs uit het buitenland uitbuiten.

Regeringspartij PvdA heeft stevig op de zogenoemde ketenaansprakelijkheid in de transportsector aangedrongen, aldus PvdA-Kamerlid John Kerstens.

''Zo kunnen de grote jongens niet langer de andere kant opkijken bij misstanden. Dat is belangrijk bij het voorkomen dat de ene werknemer wordt onderbetaald en de ander daardoor als 'te duur' niet meer aan de bak komt.''

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie