Nederland stijgt op wereldranglijst bestendige pensioenstelsels

Nederland is dit jaar gestegen naar de vierde plek op de wereldranglijst van bestendige pensioensystemen. Daarmee behoort ons land tot de duurzaamste pensioenstelsels.

Vorig jaar stond Nederland nog op plek vijf. Australië heeft het duurzaamste pensioenstelsel, gevolgd door Denemarken en Zweden. Dat bijkt uit een analyse van de Duitse verzekeraar Allianz, waarin 54 landen zijn onderzocht.

Veel landen hebben de laatste jaren de houdbaarheid van hun pensioensysteem verbeterd. De snelste stijgers zijn Chili, Frankrijk, Japan, Maleisië en Mexico. 

Dat het Nederlandse pensioenstelsel bestendiger is geworden, komt volgens Allianz door de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. Die wordt vanaf 2013 stapsgewijs per maand verhoogd naar 67 jaar en is vanaf 2022 gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. 

De pensioenstelsels in Kroatië, Ierland, Italië, Rusland en Zwitserland zijn juist minder bestendig geworden. China en Thailand staan met hun gefragmenteerde en inefficiënte systemen het meest onder druk.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Sparen

Sparen
'Spaar niet voor later als je oud wordt, maar voor een reserve voor als je wasmachine kapot gaat.'
Tip de redactie