WTO verwacht scherpe afzwakking groei wereldhandel

De wereldhandel zal dit jaar veel minder sterk groeien dan eerder gedacht. Volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zwakt de groei af tot het traagste tempo sinds de financiële crisis van 2009.

Uit een nieuwe raming van de WTO blijkt dinsdag dat de wereldhandel dit jaar met 1,7 procent zal toenemen, terwijl in april nog op 2,8 procent werd gerekend.

Voor 2017 wordt een vooruitgang van de mondiale handel met 1,8 tot 3,1 procent voorspeld, van een eerder gedachte 3,6 procent. Volgens de WTO hangt de tragere wereldhandel vooral samen met de zwakkere economische groei van China en de ernstige crisis in Brazilië. Ook de handel met Noord-Amerika is minder sterk.

WTO-directeur Roberto Azevêdo sprak van een ''dramatische'' afzwakking van de wereldhandel. Hij zei dat moet worden voorkomen dat vanwege het toenemende sentiment tegen globalisering er maatregelen worden genomen die de vrije handel inperken.

Wel moeten de voordelen van vrije handel beter worden verdeeld met arme landen en kleine bedrijven, aldus de WTO-directeur.

De WTO merkte verder op dat het voor het eerst in vijftien jaar zal zijn dat de groei van de wereldhandel lager uitvalt dan de groei van de wereldeconomie, die voor 2016 wordt geraamd op 2,2 procent.

Het referendum over de Brexit heeft volgens de WTO nog niet tot een duidelijke neergang van de economische activiteit geleid, maar de effecten op de langere termijn moeten nog blijken. De handelsgroei in Europa is nog relatief sterk, aldus de organisatie.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie