Kredietbeoordelaar Moody's verlaagt kredietwaardigheid Turkije

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Turkije verlaagd naar de junkstatus. Het oordeel is een gevolg van de mislukte coup van 15 juli door een deel van de strijdkrachten.

Als specifieke reden noemde Moody’s het verhoogde risico voor buitenlandse investeringen en een daling in kredietwaardigheid door een langzamere economische groei. Ook zou het land erg afhankelijk zijn van externe financiering.

Het oordeel van Moody’s werd verlaagd van Baa3 naar Ba1, waardoor Fitch nu de enige grote kredietbeoordelaar is die investeringen in Turkije nog de moeite waard vindt.

Voordat ze besluiten geld in een economie te pompen eisen veel van de grote internationale investeringsfondsen een positieve beoordeling van minstens twee van de drie grootste kredietbeoordelaars: Moody’s, Fitch en Standard & Poor's (S&P).

Moody’s houdt wel een stabiel vooruitzicht voor Turkije. Ondanks de financiële risico’s blijft de Turkse economie groot en flexibel en groeit de economie nog.

De Turkse premier Binali Yildirim noemde zaterdag het oordeel van de kredietbeoordelaar "in hoge mate partijdig". Yildirim zei dat deze partijdige analyses "bedoeld zijn om een bepaald beeld van de Turkse economie te scheppen".

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie