Boete voor Ernst & Young vanwege 'romantische' relatie accountant

Accountantsbureau Ernst & Young heeft een boete van 9,3 miljoen dollar gekregen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC omdat twee accountants een te innige relatie met hun klanten onderhielden.

Zo sliepen Gregory Bednar, die inmiddels niet meer werkt bij Ernst & Young, en de financieel directeur van een klant van Ernst & Young geregeld bij elkaar thuis. Ook gingen ze samen met familieleden op reisjes die geen zakelijk karakter hadden.

Bednar zou ook vrienden zijn geworden met de zoon van de financieel directeur en regelmatig cadeaus hebben gekocht voor de directeur. Volgens de SEC waren collega’s van Bednar hiervan op de hoogte, maar hebben ze niets ondernomen om te bevestigen dat Bednar onafhankelijk bleef.

'Romantische' relatie

Een andere werknemer van Ernst & Young, Pamela Hartford, onderhield volgens de SEC een 'romantische' relatie met een werknemer op de financiële afdeling van het bedrijf dat ze controleerde. Ook nu bleek een collega op de hoogte te zijn, maar stelde hij geen vragen.

Het is voor het eerst dat de SEC een bedrijf beboet om de relaties die werknemers hebben met klanten, verklaart Andrew Ceresney, directeur bij SEC. Volgens de toezichthouder heeft Ernst & Young niet genoeg gedaan om te detecteren of te voorkomen dat de werknemers hun onafhankelijkheid verloren.

De toezichthouder neemt de accountants onder andere kwalijk dat in rapporten wel werd gemeld dat Ernst & Young onafhankelijk was tijdens de controles.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie