Europese Commissie onderzoekt belastingontwijking Ikea

De Europese Commissie onderzoekt aantijgingen dat Ikea zich de afgelopen zes jaar schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontwijking. 

De Zweedse meubelgigant zou daardoor zeker een miljard euro te weinig hebben betaald. Het onderzoek is nog in het beginstadium, zei eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging woensdag.

Vestager eiste onlangs dat Ierland 13 miljard euro en rente terugvordert van Apple. Dat kwam haar op het verwijt te staan dat de commissie zich voornamelijk op Amerikaanse bedrijven richt. De Amerikaanse webwinkel Amazon wacht ook nog op een oordeel over belastingen in Luxemburg.

Ikea is in beeld na een onderzoek van de Groenen in het Europees Parlement. Daaruit kwam eerder dit jaar naar voren dat het bedrijf gaten in de wetgeving zou gebruiken om minder belasting te betalen. ''We hebben de documenten van de Groenen ontvangen en die bekijken we nu", zegt Vestager daarover. Het zou nog te vroeg zijn om in te gaan op de uitkomsten.

Behalve met Luxemburg heeft Ikea ook een binding met Nederland. De houdstermaatschappij waar Ikea onder valt is in Nederland geregistreerd en ook het internationale hoofdkantoor staat hier.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Portemonnee

Portemonnee
Wat verandert er in 2017 voor je persoonlijke financiën?

Dekkingsgraden

Dekkingsgraden
Dit moet je weten over pensioenfondsen.
Tip de redactie