'Europa en VS oneens over nieuwe regels voor banken'

Onderhandelaars uit Europa en de VS blijven het oneens over de aanscherping van internationale bankenregels. 

Europa zal daarbij niet toestaan dat de kapitaaleisen voor Europese banken opnieuw aangescherpt worden door aanpassingen waar de VS op aanstuurt, zeggen twee onderhandelaars van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in Het Financieele Dagblad.

Europa en de VS steggelen binnen het internationale Bazels Comité voor Bankentoezicht al langere tijd over de ruimte die banken krijgen om zelf hun risico's te wegen.

De Amerikanen sturen daarbij aan op een standaardmodel, dat voor Europese banken kan leiden tot een forse aanscherping van de kapitaaleisen.

Hypotheekleningen 

Dat komt bijvoorbeeld doordat de banken veel meer geld moeten aanhouden ten opzichte van uitstaande hypotheekleningen. Dat zou zeker voor Nederlandse banken zeer nadelig uitpakken.

DNB-onderhandelaar Olaf Sleijpen zegt in het FD dat de partijen mogelijk tot de conclusie moeten komen dat ze er niet uitkomen. Dat heeft echter niet zijn voorkeur, voegde hij daaraan toe. Europa kan ook besluiten de uitkomsten uiteindelijk niet om te zetten in wetgeving. "De regels komen niet uit Bazel, maar uit Brussel", aldus DNB'er Paul Hilbers.

De onderhandelingen moeten uiterlijk begin 2017 worden afgerond. "Enige verhoging" van de kapitaaleisen is daarbij wel waarschijnlijk, aldus de onderhandelaars.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie