Vertrouwen van producenten fors afgenomen

Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is afgelopen maand flink afgenomen. 

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Het vertrouwen van de ondernemers slonk deze maand in het sterkste tempo van de afgelopen vijf jaar. De graadmeter waarmee het CBS het vertrouwen meet, zakte daarbij van 5,1 naar 1,2.

Dat betekent dat optimisten nog wel nipt de overhand hebben. Ondanks de forse daling is het vertrouwen ook nog hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5).

Ondernemers werden vooral negatiever over de toekomstige productie. Verder werden ze minder positief over hun orderportefeuille en de voorraad gereed product.

Afzetprijzen

Het statistiekbureau meldde verder dat de afzetprijzen van de industrie in juli opnieuw stevig zijn afgenomen. De prijzen lagen 5,8 procent lager dan in juli vorig jaar. De afname was wel iets kleiner dan in de voorgaande maand.

De afzetprijzen in de industrie laten al enkele jaren een vrijwel onafgebroken dalende trend zien. De ontwikkeling hangt voor een groot deel samen met de flink gezakte olieprijzen. Ook de situatie op andere markten zet de prijzen onder druk. Exclusief de oliesector waren producten van de Nederlandse industrie in juli 3,3 procent goedkoper, aldus het CBS.

Lees meer over:

Zakelijk

Zakelijk
Bekijk al het nieuws, achtergronden en tips voor mkb'ers. 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.
Tip de redactie