Brussel ontkent vooral Amerikaanse bedrijven op de korrel te nemen

De Europese Commissie ontkent met klem dat haar onderzoeken naar mogelijk onterechte belastingvoordelen voor multinationals vooral tegen Amerikaanse bedrijven zijn gericht.

 ''Er is absoluut geen spoor van vooringenomenheid te vinden’’, zei een woordvoerder van de mededingingswaakhond donderdag.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën waarschuwde woensdag voor de negatieve gevolgen die de onderzoeken en mogelijke terugbetalingen hebben voor de VS. In algemene bewoordingen werd zelfs met mogelijke tegenmaatregelen gedreigd.

Brussel doet al jaren onderzoek naar de rechtmatigheid van fiscale voordelen die lidstaten bieden aan bedrijven als Apple, Google, Amazon en McDonalds. Die komen mogelijk neer op oneerlijke staatssteun en moeten als dat wordt aangetoond worden terugbetaald. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Nederlandse belastingdeal met koffieketen Starbucks.

De commissiezegsman benadrukte dat er geen onderscheid wordt gemaakt naar nationaliteit en dat ook Europese bedrijven als Fiat onder de loep zijn genomen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie