Europese Commissie onderzoekt fusie Dow Chemical en DuPont

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de voorgenomen fusie van de Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en DuPont.

De bedrijven hebben twee weken geleden al gereageerd op voorlopige bezwaren die de Europese waakhond had. Dat heeft de "serieuze twijfels" over de transactie echter niet weggenomen.

Brussel onderzoekt onder meer of de fusie geen negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie op het terrein van insectenbestrijdingsmiddelen, zaden en bepaalde petrochemische producten. Dan gaat het bijvoorbeeld om petrochemische producten voor de verpakkingsindustrie. Ook de activiteiten in worm- en schimmelbestrijding en zaadveredeling worden onder de loep genomen.

Boeren zijn afhankelijk van zaden en gewasbeschermingsproducten tegen competitieve prijzen, motiveert EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) het onderzoek. ''We moeten er zeker van zijn dat de voorgestelde fusie niet leidt tot hogere prijzen of minder innovatie", stelt Vestager. 

Grootste fusie

De samensmelting is de grootste ooit in de chemische industrie. Het fusiebedrijf DowDuPont zou een marktwaarde van 130 miljard dollar vertegenwoordigen en wordt na het Duitse BASF het grootste chemieconcern. Op het vlak van zaden en verdelgingsmiddelen zou DowDuPont Monsanto passeren.

Het is de bedoeling dat het gefuseerde bedrijf zich op termijn opsplitst in drie aparte ondernemingen met als specialisatie landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

De commissie geeft zichzelf tot 20 december om een besluit te nemen en werkt hierbij samen met collega's in de VS, Canada en Brazilië.

Dow en DuPont laten donderdag in een reactie weten dat ze al verwacht hadden dat er een diepgravend onderzoek zou komen. Ze staan nog altijd volledig achter hun fusieplannen.

Lees meer over:

Zakelijk

Zakelijk
Bekijk al het nieuws, achtergronden en tips voor mkb'ers. 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.
Tip de redactie