IMF-econoom zet vraagtekens bij bewering Piketty

De beweringen over inkomensongelijkheid waarmee de Franse econoom Thomas Piketty de afgelopen jaren beroemd werd, zijn moeilijk met harde data te bewijzen. 

Dat stelt een econoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een recent verschenen onderzoek.

IMF-econoom Carlos Góes nam daarin de belangrijkste beweringen van Piketty onder de loep, aan de hand van gegevens voor negentien landen over een periode van dertig jaar.

Daaruit blijkt volgens hem geen bewijs voor de stelling van Piketty dat ongelijkheid toeneemt als de winsten op kapitaal (zoals rente en dividend) harder stijgen dan de hele economische groei. In driekwart van de gevallen vond de IMF-econoom juist een tegenovergesteld beeld.

Die vondst is volgens Góes van belang in de zoektocht naar een remedie tegen de groeiende ongelijkheid in de wereld. ''Zonder te weten waar die trend vandaan komt, is het onmogelijk om een beleid te formuleren dat het tij kan keren.''

Beroemd

Piketty werd wereldberoemd met zijn boek Kapitaal in de 21e eeuw. Daarin komt hij aan de hand van een grote hoeveelheid gegevens tot de conclusie dat inkomensongelijkheid toeneemt als winsten op kapitaal harder groeien dan de productie in een economie.

Dit komt volgens hem doordat kapitaal dan een steeds groter deel van het totale inkomen in een land vormt. Dat zou de ongelijkheid vergroten omdat vooral rijkere mensen over kapitaal beschikken en er de vruchten van plukken.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie