'Melkveehouderij niet gebaat bij miljoenensubsidie'

De melkveehouderij is niet gebaat bij de miljoenensubsidie die de Europese Commissie haar geeft om vrijwillig de productie te beperken. 

Zonder subsidie is de prikkel voor de sector om zelf orde op zaken te stellen veel groter. Dat schrijven twee Groningse hoogleraren woensdag in de Volkskrant.

''Kennelijk is het na meer dan een halve eeuw Europees landbouwbeleid nog steeds niet tot de boerenorganisaties en de nationale en Europese beleidsmakers doorgedrongen dat subsidies - momenteel zo'n 50 miljard per jaar op de Europese begroting - de ontwikkeling van een gezonde, zelfstandige sector in de weg staan.

Vanwege de subsidies ontbreekt het aan prikkels om de productie af te stemmen op de vraag", aldus Henk Folmer en Jeltje van der Meer-Kooistra.

Zij pleiten onder meer voor een omslag naar duurzame melkveehouderij, gesteund door de zuivelindustrie, de banken, de landbouworganisaties en de consument. Dat zorgt volgens de hoogleraren voor een gezonde sector met eerlijke melkprijzen en respect voor de natuur.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie