'Tekort nieuwbouwwoningen dreigt door stijgende grondprijs'

In de bouwsector bestaan zorgen over de gevolgen die de stijgende prijs van bouwgrond heeft voor de woningmarkt. Nieuwbouwprojecten kunnen hierdoor worden vertraagd, vrezen belangenorganisaties.

Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van gesprekken met de sector.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de prijs van bouwgrond op dit moment 6,3 procent hoger ligt dan een jaar geleden. Gevolg zou zijn dat het bouwen van huurwoningen in de sociale sector en de middenklasse steeds duurder wordt. 

"Het lijkt ons niet handig om het herstel van de woningmarkt weer te smoren met stijgende grondprijzen", zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland tegen de krant.

Volgens de krant moeten jaarlijks vijftigduizend nieuwe woningen worden bijgebouwd om het tekort weg te werken. De afgelopen jaren is door de recessie minder gebouwd, waardoor vooral in de steden een tekort aan woningen is. 

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) zegt tegen De Telegraaf dat bouwsector en overheid moeten samenwerken om het tekort weg te werken.

"Je moet veel meer kijken waar er een tekort is. Je wilt niet dat steden, zoals voor de crisis, maar raak bouwen om maar aan de vraag te voldoen. Dan krijg je weer appartementen zonder balkon en berging, die je niet kwijtraakt."

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie