Nederland in kopgroep innovatieve EU-landen

Nederland behoort dit jaar voor het eerst tot de leiders op het gebied van innovatie in de Europese Unie. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde European Innovation Scoreboard (EIS) van 2016.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is tevreden. ,,De verbeterde score bewijst de werking van het kabinetsbeleid om onze kenniseconomie te versterken." Om de leidende positie te behouden is het volgens hem wel belangrijk dat de komende jaren extra wordt geĆÆnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.

De EIS vergelijkt jaarlijks de prestaties op het gebied van onderzoek en innovatie van de 28 EU-landen. Het beleid wordt op 25 punten getoetst. Naast Nederland behoren Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden dit jaar tot de top van de innovatie in de EU.

Onderzoek

Nederland is innovatieleider omdat volgens het rapport meer private investeringen zijn gedaan in onderzoek en ontwikkeling. Ook wordt onderzoek vaker door het bedrijfsleven omgezet in producten en diensten. Het aantal hoger opgeleiden is bovendien gegroeid.

Nederland scoorde al goed bij de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties, het aandeel van het MKB in innovatie en een goede samenwerking tussen de publieke en de private sector.

In totaal kent het EIS vier categorieƫn. Behalve de groep innovatieleiders waar Nederland nu toe behoort, zijn er innovatievolgers, gemiddelde innovators en zwakke innovators.

Lees meer over:

Zakelijk

Zakelijk
Bekijk al het nieuws, achtergronden en tips voor mkb'ers. 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.
Tip de redactie