Boetes voor meelbedrijven in kartelzaak blijven in stand

Vier meelbedrijven moeten alsnog een door toezichthouder ACM opgelegde boete betalen, omdat zij betrokken waren bij kartelvorming.  

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald in hoger beroep. ACM levert voldoende bewijs dat deze vier ondernemingen bij het kartel waren betrokken, oordeelt het CBb.

Een van de vier ondernemingen kreeg een te hoge boete opgelegd, want deze onderneming was slechts bij één minder ernstige overtreding betrokken.

Niet-aanvalspact

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legde eerder boetes op aan elf meelproducenten. Volgens de toezichthouder sloten de meelproducenten een niet-aanvalspact, betaalden zij een concurrerende meelproducent een afkoopsom en kochten zij een prijsvechter en een meelfabriek op met als doel concurrentie tegen te gaan.

Voor vijf ondernemingen is onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bij het kartel, oordeelt het CBb. Bij de zesde onderneming is dat bewijs wel aanwezig; die zaak wijst het CBb terug naar de rechtbank.

Eerder liet de rechtbank de boetes voor vier ondernemingen al in stand. Zeven anderen kregen toen gelijk. ACM stelde hoger beroep in, net als de vier ondernemingen waarvan de boetes werden gehandhaafd.

Lees meer over:

Inkomen

Inkomen
'Hoeveel geld genoeg is, moet je zelf beantwoorden', vertelt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen.

Reisverzekering

Reisverzekering
Wel of niet afsluiten? De zin en onzin van reisverzekeringen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 
Tip de redactie