FrieslandCampina neemt belang in Pakistaans bedrijf

Zuivelbedrijf FrieslandCampina zet een stap in Pakistan. Het bedrijf neemt een belang van 51 procent in Engro Foods, onderdeel van Engro Corporation. 

De deal is gesloten in samenwerking met de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO en de International Finance Corporation (IFC).

De aankoop stelt FrieslandCampina naar eigen zeggen in staat om een sleutelpositie in Centraal-Azië te veroveren. Pakistan is het op twee na grootste melkproducerende land ter wereld, met 38 miljard liter melk op jaarbasis.

Engro Foods heeft het hoofdkantoor in Karachi en werd in 2006 opgericht. Engro Foods heeft ongeveer 1.600 werknemers en een jaarlijkse omzet van circa 450 miljoen euro.

Het bedrijf beschikt over 1.635 melkophaalcentra die dagelijks de melk van ongeveer 150.000 boeren verzamelen. De ongeveer 300 miljoen liter melk wordt verwerkt in productielocaties in Sahiwal en Sukkur.

Concreet wordt 51 procent van de aandelen van Engo Foods dus gekocht door een door FrieslandCampina bestuurde Nederlandse entiteit. Bij het afsluiten van de deal zal het zuivelbedrijf circa 80 procent van deze onderneming in handen hebben, terwijl FMO en IFC de rest bezitten.

Totale kosten

''Afhankelijk van de uiteindelijke overeenkomst bedragen naar verwachting de totale kosten voor de verwerving van het belang van 51 procent in Engro Foods 420 miljoen euro'', aldus FrieslandCampina. Engro Corporation, de huidige meerderheidsaandeelhouder van Engro Foods, zal aandeelhouder blijven.

FrieslandCampina zal de overige aandeelhouders van Engro Foods, dat deels beursgenoteerd is in Pakistan, een overnamebod voorleggen. Het uiteindelijk via het overnamebod aangekochte aantal aandelen zal in mindering worden gebracht op het aantal van Engro Corporation aangekochte aandelen.

Lees meer over:

Zakelijk

Zakelijk
Bekijk al het nieuws, achtergronden en tips voor mkb'ers. 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.
Tip de redactie