'Samengaan overheidsbanken kan 3 miljard schelen'

Het samenvoegen van drie overheidsbanken kan een besparing van 3 miljard euro opleveren. 

Dat staat in een onderzoeksrapport in opdracht van oud-voorzitter Jeroen Kremers van het Nederlandse Investerings Agentschap, dat donderdag wordt aangeboden aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Waterschapsbank NWB, gemeentebank BNG, ontwikkelingsbank FMO en de financieringsregelingen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zouden volgens het rapport moeten worden samengevoegd in een nieuwe Nederlandse Financieringsinstelling voor Economische Ontwikkeling (NFEO). Nu lekt door versnippering en hiaten tussen de verschillende instellingen nog veel geld weg.

Volgens Kremers is Nederland het enige land zonder nationale investeringsbank. ''Door één organisatie in te richten komt er meer slagkracht, kan beter worden geprofiteerd van Europese middelen, en kunnen we beter samenwerken met nationale investeringsbanken in bijvoorbeeld Duitsland”, zegt hij in een toelichting.

Minister Dijsselbloem kondigde aan dat hij en Kamp met ''dit en andere ideeën aan de slag gaan om te kijken waar we een doorbraak kunnen bereiken om de Nederlandse economie een verdere impuls te geven.''

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Belastingaangifte

Belastingaangifte
Het is tijd voor de belastingaangifte over 2016. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Tip de redactie